Vocht in de kelder, wat nu?

Er zijn vochtproblemen in de kelder: condens of optrekkend vocht?

Vaak gaat het hierbij om condens door verkeerd luchten, en niet om optrekkend vocht.

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Als warme buitenlucht in de kelder komt via openstaande ramen of door mechanische ventilatie koelt deze lucht af: de koude lucht kan zo veel vocht niet bevatten, waardoor het vocht condenseert tegen de koude wanden. Het vocht staat dan vaak als 'zweetdruppels' op de muur. Open in de zomermaanden de kelderramen alleen 's nachts. Beter is het om alleen via een tijdklokje 's nachts  enkele uren een mechanische ventilatie te laten draaien. Wilt u het helemaal goed doen, neem dan een ventilatiesysteem zoals de E-Breeze dat op basis van dauwpunt beoordeelt of er geventileerd mag worden. Indien er lange tijd verkeerd gelucht is en er geen horizontale/verticale vochtbarrière in de keldermuren zit, dan kan er zo veel vocht in de muren zitten dat u inmiddels wel optrekkend vocht heeft. In dat geval is de E-Dryer voor u een perfecte oplossing omdat deze zowel het optrekkend vocht effectief kan verhelpen, als ook door middel van dauwpuntbepaling een of meer ventilatoren kan aansturen.

Samenvatting optrekkend vocht:
Men spreekt van optrekkend vocht als het vocht uit de grond via de porien/capillairen van de bakstenen opstijgt, en dit vocht vervolgens verdampt onderaan uit de muren. Heeft u last van optrekkend vocht in de kelder, kijk dan voor oplossingsmogelijkheden bij Optrekkend vocht in de kelder.

Samenvatting condensvocht:
Vaak ontstaan vochtige kelderwanden door te weinig of door verkeerd luchten, omdat vocht uit de lucht condenseert tegen de koude keldermuren. Het lijkt dan alsof de muur aan het zweten is: er staan waterdruppels op de muur. (Zie foto: condens op een koperen buis in de kelder.) Een uitgebreid voorbeeld vindt u op de pagina Condens/Optrekkend vocht.
Duurt deze situatie te lang, dan kan vocht in de muren dringen, komt er schimmel op de wanden en ontstaat er schade aan de muur.
Met een kelderluchtingssysteem kan men het probleem van condensvocht aanpakken.

Lees hier meer over de oorzaak van optrekkend vocht in de kelder.

Vocht in de kelder: test zelf waar komt het vocht vandaan komt.

De lucht in de kelder bevat ongeveer 10 gram vocht per m³ lucht. Dus in een kelder van 40 m² (=100m³ lucht) zit ongeveer 1 liter vocht in de lucht.
Sluit de kelderdeur en de kelderramen, en zet 1 week een luchtontvochtiger neer. Zit er na 1 week veel meer dan 1 liter water in het opvangreservoir en blijft de luchtvochtigheid hoog? Dan is er optrekkend of doorslaand vocht, waardoor de aanwezige lucht steeds opnieuw vocht nageleverd krijgt.

Laat het stucwerk los? Dan komt er vocht uit de muur: dit vocht bevat zouten, en kristalliserende zouten drukken de stuclaag van de muur. -> loslatend stucwerk duidt bijna altijd op doorslaand of optrekkend vocht.

De eenvoudigste manier van luchten:

Een ventilator die op basis van de luchtvochtigheid (RV) in de kelder aan of uit gaat.
Dit systeem is bijvoorbeeld iets te verbeteren door een tweede ventilator waarbij de ventilator aan de ene zijde de buitenlucht naar binnen zuigt en de andere ventilator aan de andere zijde de lucht naar buiten blaast.
Het nadeel van dit systeem is dat men niet weet of de buitenlucht misschien meer vocht bevat dan de huidige kelderlucht, waardoor er condensatie op de kelderwanden kan ontstaan als de warme buitenlucht langs de koudere kelderwanden afkoelt en zo condens optreedt: men dient dus het dauwpunt van de buitenlucht te weten als die lucht in de kelder afkoelt.

De beste manier om te luchten:

Door middel van vochtmeting binnen en buiten bepalen of op dat moment geventileerd mag worden.
De ventilator mag alleen aan gaan als de buitenlucht warm genoeg of droog genoeg is, zodat de afgekoelde lucht in de kelder boven het dauwpunt (=condensatiepunt) blijft. 
Met een temperatuursensor binnen en buiten en een luchtvochtigheidssensor binnen en buiten is het dauwpunt te berekenen. Een regelunit kan dan de ventilatoren aansturen. Standaard zit in iedere E-Dryer de mogelijkheid om via een relais tot 20 ventilatoren aan te sturen op basis van dauwpunt. Wenst u een losstaand systeem zonder E-Dryer, kijk dan bij de E-Breeze.

Optrekkend vocht stoppen en intelligente kelderluchting:    of uitsluitend intelligente kelderluchting:

   

035 Optrekkend vocht oplossen www.drogemuren.nl    035 Optrekkend vocht oplossen www.drogemuren.nl

Pissebedden in de kelder: de luchtvochtigheid is te hoog. Zoutuitbloeiingen op de muur: dan trekt het vocht echt op vanuit de muur en blijven de meegetransporteerde zouten achter op de wand als er vocht verdampt.

De E-Dryer, voor droge muren in de kelder.

Blijkt het om optrekkend of doorslaand vocht te gaan, dan heeft het weinig zin om meer te gaan ventileren: zodra door het ventileren de luchtvochtigheid daalt zal er nieuw vocht uit de muren verdampen, en zodra er vocht uit de muur verdampt wordt er weer nieuw vocht vanuit het tegen de kelderwanden aanliggende grondpakket nageleverd.
In het grondvocht zitten zouten opgelost. Als vocht uit de muur verdampt, blijven de zouten achter in de muur. (Test het zelf: los enkele scheppen zout of suiker op in een beker water: zodra het water verdampt is, vind je de kristallen onderin de beker weer terug.)  Iedere keer dat er nieuw vocht wordt aangevoerd neemt dus de zoutconcentratie in de muur toe: als er voldoende zouten zijn ontstaan er zoutkristallen op de plek waar de verdamping uit de muur plaatsvindt. De verdamping vindt op het grensvlak tussen bakstenen (met fijne porien) en stuclaag (met grovere porien) plaats, en zodra de zoutkristallen groter worden dan de porien aan ruimte hebben dan wordt de stuclaag van de muur af gedrukt.

Met de E-Dryer wordt heel effectief het capillair opstijgen van het vocht in de muren gestopt, waardoor er geen nieuw vocht meer bij komt en de muren weer op de natuurlijke manier kunnen drogen. Omdat de E-Dryer met een draadloos signaal werkt, hoeft er geen hak- breekwerk uitgevoerd te worden.Let op, de E-Dryer stopt optrekkend vocht of vocht dat hogerop in de muur intrekt en dat daarna capillair opstijgt: staan er plassen in de kelder, of is er een andere vorm van lekkage of drukkend (grond-)water dan is dit natuurlijk niet met een draadloos systeem op te lossenn. Deze oorzaak moet dan apart aangepakt worden, waarbij het optrekkend vocht wel met de E-Dryer opgelost kan worden.  Lees hier meer over de E-Dryer.

Lees hier en hier en hier meer achtergrondinformatie over vocht in kelders.


Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

 

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel