Hoe los ik problemen met optrekkend vocht op?

Voor het oplossen van optrekkend vocht zijn er verschillende technieken. Voor iedere techniek is veel specialistische kennis nodig. Om een goed vergelijk te maken zal men daarom verschillende specialisten moeten uitnodigen die ieder hun eigen gebruikte techniek kunnen uitleggen, en die bovendien die techniek goed beheersen en betrouwbaar kunnen uitvoeren in de praktijk. Een hoge prijs is nog geen garantie voor het afleveren van goed werk.

Zoek eerst de oorzaak van opstijgend vocht!

Optrekkend vocht ontstaat in oudere huizen vaak omdat er geen horizontale barrière is. Als dan alleen maatregelen worden genomen waar het opstijgend vocht zichtbaar is door bijvoorbeeld schimmel op de muur, loslatend stucwerk of natte plekken dan kan men er zeker van zijn (en er op wachten) dat later ook de andere muren optrekkend vocht zullen krijgen. Vaak vindt men ook het vocht oplossen bij alle muren te duur: men kiest alleen voor de hoogstnodige maatregelen. Alleen met de E-Dryer heeft men een prijsgunstige oplossing die het opstijgen van al het vocht stopt en die werkt op alle wanden die binnen een bepaald bereik binnen de unit vallen.

Optrekkend vocht stoppen en niet een pleister plakken!

Met veel reguliere systemen wordt niet het optrekken van het vocht gestopt, maar wordt er alleen een andere bescherming bovenop de oude bescherming gestapeld. Als de capillaire opstijging van het vocht niet wordt gestopt, dan hoeft er maar een klein lek in de nieuwe beschermlaag te komen om de oude problemen weer zichtbaar te krijgen. In het ergste geval wordt zelfs geen bescherming aangebracht, maar wordt (letterlijk en figuurlijk!) pleister op de natte plek geplakt. Vaak kiest men voor een methode:

  • omdat die logisch lijkt (afgraven, waterdicht folie tegen de fundering)
  • omdat die bekend is (alsnog een horizontale barrière aanleggen)
  • omdat men zich niet realiseert dat er een achterliggend probleem is (nieuw stuccen zonder na te denken)
  • omdat men niet weet hoe het anders op te lossen (gipswandje er voor)

Ervaring uit de praktijk: Na het renoveren van een souterrain komt binnen enkele maanden het optrekkend vocht door de nieuwe gipspleister heen. De professionele aannemer/stukadoor beroept zich op "ik had u toch gewaarschuwd dat oude souterrains/kelders vaak een vochtprobleem hebben". Van een erkend stukadoor mag u verwachten dat deze u duidelijk zou hebben gewezen op de gevolgen (verf houdt niet, vochtdoorslag, zoutmigratie, vlekvorming, schimmelvorming, loslatende stuc). Zelfs als het optrekkend vochtprobleem al was opgelost en op de muren alleen de achtergebleven zichtbare gevolgen (witte vlekken, zouten) na het drogen waren te zien, had men niet mogen stuccen met reguliere gipspleisters, en had men met een vochtregulerende en zoutbufferende saneerpleister moeten werken. Een standaard grondeer- of hechtmiddel dat voor het stuccen op de muur wordt aangebracht is alleen bedoeld voor een betere hechting van stuc op de ondergrond, en dit is geen middel dat de ondergrond afsluit om zout/vochtmigratie tegen te gaan.

Garantie: niet goed, geld terug?

Belangrijk is dat de specialist u een resultaatsgarantie durft te geven. Geen resultaat? Geld terug! Veel bedrijven durven dit niet en laten u als koper het risico lopen. Bij de E-Dryer loopt u geen risico: bent u niet volledig tevreden, dan krijgt u volledig uw geld terug. Alleen als wij overtuigd zijn dat de E-Dryer in uw geval de juiste oplossing is, zijn wij bereid om de unit bij u te installeren. Kiest u toch voor een conventionele oplossing? Vraag dan een schriftelijke 100% resultaatgarantie en laat dit met meetpunten vastleggen. Laat -net als bij de E-Dryer- de garantie opnemen dat u bij onvoldoende resultaat uw geld terug krijgt, en wees zelf continu aanwezig bij de werkzaamheden zodat men 100% goed werk levert of vraag een externe bouwopzichter om toezicht te houden.

Oplossingen tegen opstijgend vocht:

Om optrekkend vocht te stoppen, moet de vochtaanvoer volledig gestopt worden of moet de capillaire (=optrekkende) werking van het vocht gestopt worden. Vaak wordt geprobeerd om de vochtaanvoer te stoppen: maar wordt de vochttoevoer niet volledig gestopt, dan blijft er alsnog vocht opstijgen.
Bakstenen werden vroeger vaak lokaal geproduceerd: de gebruikte klei was niet hoogwaardig en uniform, en ook de bakoven was niet tot 1 graad Celsius nauwkeurig. De kwaliteit was derhalve ook niet uniform: bij veel eenvoudige huizen werden de mooiste bakstenen gebruikt voor de voor- en achterzijde van het gebouw en de minst mooie bakstenen (harder/zachter gebakken, gaten/scheuren) gingen de fundering in. Bakstenen in de fundering zijn daarom vaak minder uniform en daardoor wordt het nog moeilijker om een oplossing goed toe te passen.

  1. draadloze elektro-osmose met de E-Dryer: een kleine unit met een elektromagnetische spoel zorgt er voor dat vocht in de muren niet meer capillair kan opstijgen waardoor effectief het optrekken van vocht wordt gestopt. Dit werkt op alle muren van het gebouw binnen een straal van 6-10 meter. Geen andere bouwkundige aanpassingen zijn nodig, waardoor dit een zeer goed systeem is voor gebouwen waar men geen bouwactiviteiten wenst! De E-Dryer is daardoor uitermate geschikt voor reguliere woonhuizen. Lees meer hierover bij Optrekkend vocht stoppen.
  2. horizontaal vochtscherm, dit is op diverse manieren mogelijk:
    a. Een horizontale rij bakstenen verwijderen (max 1 meter), een soepele folie of een stijf of halfstijf scherm inbrengen, een nieuwe rij bakstenen terugplaatsen, vervolgens het volgende stuk muur behandelen.
    b. De muur steeds een stuk (max. 1 meter) doorzagen t.h.v. de voeg, kunststof plaat inbrengen en invoegen en vervolgens het volgende stuk behandelen.
    c. Een staalplaat handmatig door de voeg heen slaan.
    d. In 2 reeksen elkaar overlappende gaten een hydraulische of harsmortel aanbrengen.
    Risico: Het maken van een horizontaal vochtscherm is erg bewerkelijk, en door het verwijderen van bakstenen en door trillingen kunnen scheuren in de muur ontstaan. Bovendien mag er nooit grond tegen de muur aanliggen boven de barrière, omdat anders vocht via deze brug toch nog hogerop in de muur kan komen.
  3. injectage
    Met injectage probeert men een horizontale barrière te maken: iedere 10 cm een gat boren, en daar een hydrofoberende gel in aanbrengen of een vullend middel onder druk inbrengen.
    a. Injectie van poriënvullende producten o.b.v. silicaten, acrylamiden of bitumineuze emulsies.
    b. Injectie van vochtwerende producten o.b.v. silanen, siloxanen, organische metaalverbindingen (aluminiumstearaten), siliconaten.
    Risico: Oppassen met geur en eventuele allergie. In vochtige materialen is soms de verdeling slecht en er kunnen vlekken of uitbloeiingen ontstaan. Bij het injecteren van muren en wanden tegen optrekkend vocht zijn soms meerdere behandelingen nodig. Een hydrofoberende gel moet zijn effect halen uit een gelijkmatige dampwerking die zich door alle poriën van de baksten verdeelt en zich hecht aan de oppervlakte van die poriën. Deze damp zal zich niet uniform in zulke ongelijke stenen verdelen. En daar waar poriën volledig verzadigd zijn met water, kan geen damp komen: dus juist de plekken met het meeste optrekkende vocht zijn het moeilijkste te stoppen. Injectage met een vullend middel dat onder druk wordt ingebracht en daarna uithardt zal een betere werking hebben dan een hydrofoberend middel. Met injectage in de kruipruimte of achter de plint dient men er rekening mee te houden dat de vochtconcentratie onder de injectagelaag door vochtophoping gaat toenemen waardoor de problemen in de vloer kunnen toenemen of dat door de hogere vochtconcentratie in de fundering nieuw vocht kan optrekken. U kunt deze injectage vergelijken met het afdammen van een stromende rivier: tijdelijk wordt het water achter de dam tegen gehouden, maar het optrekkende vocht zal zich een nieuwe weg gaan zoeken via verzwakte plekken of een aanliggende betonvloer.
  4. Verdampingbevorderende systemen: Atmosferische sifons, vochtafvoer via gaten in de muur. Door koudebruggen kan plaatselijk condensatie optreden, en door de vochtverdamping wordt nieuw capillair vocht nageleverd wat extra zoutophoping veroorzaken kan. Ook wordt de isolerende werking van de muur onderbroken waardoor de stookkosten kunnen toenemen.
    Risico: Met een muurventilatiesysteem ventileert u weliswaar hopelijk een deel van het bovengrondse vocht weg (alleen in de buitenmuren, niet in de binnenmuren) maar lost u de oorzaak, optrekkend vocht door capillaire werking niet op en zal in de toekomst door de zoutophoping het probleem mogelijk verergeren. Behalve het visuele aspect (ventilatie openingen in de buitenmuur) is ook de kostprijs van dit systeem een obstakel.
  5. waterdichte wandafwerking bovengronds: metselwerk boven het maaiveld bedekken.
    Risico: De zijkanten van de fundering afdichten met een isolator heeft bij optrekkend vocht weinig zin als de fundering aan de onderzijde nog steeds in de natte grond staat!
  6. waterdichte wandafwerking ondergronds (binnenzijde)
    a.  vochtregulerend stucwerk
    b.  kelderafdichting
    c.  injecteren in de muur
    d.  hydrofoberen
    e.  betonnen binnenkuip, etc.
    Risico: Met een meerlaags stucsysteem op de muren zorgt men er voor dat het vocht niet meer uit de muur kan komen. Hiermee wordt de oorzaak - het optrekken van vocht - niet verholpen en zal het optrekken van vocht doorgaan: bovendien kan het vocht dan niet meer in de ruimte verdampen waardoor de vochtconcentratie in de muren oploopt en hogerop problemen kan veroorzaken. Pas dit systeem daarom nooit toe in de buurt van houten balken waarvan de oplegpunten in de afgesloten muur zitten.
  7. Fundering uitgraven
    Risico: Met funderingsuitgraving of het afwerken van de buitenzijde van de fundering met bijvoorbeeld een waterdichte stuclaag, folie of bitumen zal men alleen 1 zijde van de fundering bereiken, maar niet de zool en de binnenzijde: hiermee wordt dus minder dan de helft van het probleem opgelost.
  8. waterdichte wandafwerking ondergronds (buitenzijde):
    a.  wandisolatie
    b.  injecteren door de muur heen
  9. Kruipruimtevloer afdekken met dampdichte folie
    Risico: De kruipruimte afdekken met een dampdichte folie of bedekken met een laag schelpen helpt om de luchtvochtigheid in de kruipruimte te verminderen. Daardoor kan er meer vocht uit de funderingswanden verdampen: dat vocht trekt in ieder geval niet meer op tot bovengronds. De luchtvochtigheid in de kruipruimte verlagen helpt dus wel iets, maar je stopt er het optrekken van het vocht niet mee: je vertraagt het hooguit een beetje. Let op, zodra een houten balken vloer vervangen wordt door een betonnen vloer (en dus de kruipruimte verdwijnt, opgevuld met isolatie en beton) dan vermindert dus de verdampingsmogelijkheid van de funderingsmuren en vaak nemen dan de vochtproblemen boven de plint toe.
  10. drainagesysteem aanleggen zodat water zich niet ophoopt tegen de gevel of bij de fundering.
    Risico: drainage helpt niet tegen optrekkend vocht, drainage is alleen effectief om een overmaat aan (regen-)water weg te krijgen, bijvoorbeeld bij een huis zonder dakgoten (rieten dak) of langs een heuvel.
  11. grondvocht verminderen door dakgoten voor hemelwaterafvoer
  12. kruipruimte ventilatie: extra ventilatie-openingen maken.
    Risico: ventilatie betekent luchtdoorstroming: dit is er alleen als de wind door de kruipruimte blaast, aan de ene kant er in blazen en aan de andere kant er uit blazen. Dus niet alle openingen aan dezelfde zijde want dan is er geen doorstroming. Extra ventilatie openingen in de kruipruimte maken zorgen er voor dat er meer vocht uit de kruipruimte kan ontsnappen - en dat de kruipruimte en begane grondvloer dus ook kouder wordt in de winter als er meer koude lucht doorheen blaast! Bovendien lost u door meer ventilatie de oorzaak niet op, u verergert alleen de gevolgen. Meer optrekkend vocht betekent meer zouten die mee naar de oppervlakte komen: die zouten trekken weer meer vocht aan en zo wordt het probleem steeds groter.
  13. kelderventilatie: luchtvochtigheid verlagen door een ventilatiesysteem op basis van het absoluut vochtgehalte in de lucht
    Risico: hiermee lost u de oorzaak niet op, u zorgt er alleen voor dat nog meer vocht uit de muren kan verdampen en daardoor met het nieuwe vocht nog meer zouten mee komen naar de oppervlakte. Deze hygroscopisch werkende zouten verergeren uiteindelijk alleen het probleem!
  14. muurtemperatuur verhogen door isolatie of muurverwarming
    Risico: zie punt 13.
  15. elektro-osmose met elektroden

De E-Dryer: weg met optrekkend vocht of natte muren in uw kelder of woonhuis!

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

 

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel