Veel gestelde vragen over de installatie van de E-Dryer

Voor welke gebouwen is het systeem geschikt?
Ons systeem is geschikt voor bijna alle typen gebouwen met optrekkend vocht, of het nu een kleine eengezinswoning is of een monumentale kerk. De E-Dryer wordt per object specifiek geconfigureerd op basis van de bouwmaterialen van het gebouw, de dikte van de muren, de grootte van het gebouw, en de hoeveelheid vocht in de muren. Maar indien u slechts èèn muur met optrekkend vocht heeft, dan kan het interessanter zijn om alleen die muur plaatselijk te behandelen door er onderaan een horizontale barriere in te maken.

Hoe lang duurt het tot mijn huis droog is?
Optrekkend vocht oplossen? www.drogemuren.nlDe E-Dryer werkt direct vanaf het moment dat u de stekker in het stopcontact steekt. Afhankelijk van het type muren (materiaal, dikte, afwerking) kunt u al na 2 tot 3 maanden een duidelijke teruggang van de vochtproblemen vaststellen. Na 3 tot 6 maanden kunt u indien noodzakelijk al starten met renoveren. Na 1 tot 2 jaar zal het verdampen uit de muur grotendeels zijn afgesloten. Dit is afhankelijk van het muurtype en eventuele afsluitende lagen. Onderin de muur kan dan nog wel vocht zitten, dat langzaam verdampt en terugvloeit naar de grond. Belangrijk is om vooral blokkerende lagen zoals behang of afsluitende verflagen zo snel mogelijk te verwijderen zodat de verdamping wordt gestimuleerd. Verwijder oude ademende pleisterlagen pas nadat het verdampen gestopt is, zodat deze oude lagen eerst nog de achterblijvende zouten kunnen opnemen. Anders heeft u in de schoongekapte bakstenen onnodige extra zoutophoping. Na 1 tot 3 jaar zijn de muren droog. Dan is ook het juiste moment om beschadigde wanden te herstellen.

Wat moet ik zelf nog doen?
Een muur waar een dampdichte laag op zit kan niet ademen en kan dus ook niet makkelijk drogen. Verwijder daarom afdichtende verf, afwasbaar behang, aluminiumfolie, dampwerende folie, een voorzetwand of tegels. Extra luchten of stoken is altijd goed. Verwijder een stuclaag alleen als er geen sprake is van zoutuitslag: zodra de E-Dryer gemonteerd is stopt het optrekkend vocht maar moet het in de muur aanwezige vocht nog verdampen. Het zout migreert mee naar de plek waar het vocht verdampt, dus als de stuclaag is verwijderd kan het vocht weliswaar makkelijker verdampen maar blijft het zout achter in de bakstenen in plaats van in de (nog niet verwijderde) stuclaag.

Foto links: Er is goed te zien dat het vocht hoog is opgetrokken. Des te verder naar beneden, des te donkerder het steen kleurt door het vocht.
Foto rechts: Na het verwijderen van de tegels en het monteren van de E-Dryer in dit huis is goed te zien dat de muur begint te drogen. 

   Optrekkend vocht oplossen? www.drogemuren.nl

Hoe droog worden de muren?
Het vochtgehalte in de muren zal in de loop van de tijd tot de normale grenswaarden terugzakken. Deze grenswaarden zijn het natuurlijke evenwicht van het metselwerk en de omgeving. Maar ook droge muren bevatten altijd restvocht. De hoeveelheid hangt af van het metselwerk zelf, de luchtvochtigheid in de ruimte en de zoutbelasting in de muur. Ook de oriëntatie van de muur t.o.v. zon/wind speelt mee. Zie ook vochtoorzaken.

Waar wordt de E-Dryer gemonteerd?
Wij kunnen de E-dryer monteren waar u dat wenst: bijvoorbeeld onder de trap, in een keukenkastje, in het keldertrapgat, in de hal, enzovoorts. Er moet wel binnen 2 meter van het apparaat een geaard stopcontact zijn. Bij voorkeur monteren we het apparaat in het midden van het gebouw: op deze manier kunnen we de unit met de kleinste capaciteit nemen en toch overal een goed resultaat bereiken. Indien we te ver uit het midden van het gebouw gaan, moeten we misschien een unit nemen met een iets groter bereik. Ook monteren we de E-Dryer het liefst hoger dan de plaats met het hoogste optrekkende vocht: indien er alleen optrekkend vocht is in een kelder monteren we liever niet onder het maaiveld omdat de grond het opgebouwde elektrische veld kan neutraliseren.

Hoe hoog zijn de jaarlijkse stroomkosten?
Het energieverbruik van de E-Dryer is zeer laag en kunt u met 3-5 watt vergelijken met een GSM-oplader. De totale jaarlijkse stroomkosten zullen 4 tot 8 euro per jaar zijn.

Welk bereik heeft de E-Dryer?
Op basis van de grootte van het gebouw wordt de E-Dryer met het juiste bereik van het elektromagnetische veld gekozen. Dit bereik is een straal van bijvoorbeeld 4 of 8 meter vanaf de unit (een straal van 8 meter komt overeen met een cirkel met een doorsnede van 16 meter). Bij grotere objecten worden eventueel meerdere units geplaatst. Afhankelijk van het type en de dikte van de muren wordt via de software de unit nauwkeurig ingeregeld. Ook kan de E-Dryer uitgerust worden met 1 of 2 sets sensoren zodat continu het huidige vochtgehalte van bijvoorbeeld een binnenmuur en een buitenmuur wordt gemeten en de E-Dryer automatisch de veldsterkte hierop kan aanpassen.

Hoe lang moet de muurdroger blijven hangen?
De E-Dryer kan gewoon in uw huis blijven hangen: het vervangt tenslotte de waterkering die niet in uw huis aanwezig is. Als het huis droog is, zal de unit nog steeds op een lager niveau blijven werken om op die manier het huis te beschermen tegen nieuw optrekkend vocht. Na stroomuitval reset het apparaat zichzelf. Een stroomuitval van meerdere weken heeft geen directe gevolgen voor de vochtigheid in huis, omdat het optrekken van vocht niet binnen enkele weken gebeurt. Op de E-Dryer zit een display waarop men eventuele storingen kan uitlezen.

Drogen gegarandeerd alle muren goed op?
De E-Dryer stopt het optrekkend vocht. Met de meetpunten die bij installatie van de E-Dryer zijn aangelegd kunnen we duidelijk vaststellen dat de E-Dryer het optrekkend vocht goed stopt. Het kan voorkomen dat in een huis na installatie van de E-Dryer alle wanden drogen, maar dat er op een plek nog vocht achterblijft: meestal is er dan geen sprake van optrekkend vocht maar van andere oorzaken zoals een overlopende dakgoot, regenwater dat een spouwmuur insijpelt of een vergeten afvoerbuis die blijkt te lekken.

Kunnen er na/tijdens het drogen scheuren in de muren ontstaan?
Nee, dit komt niet voor. Het vocht zit in de capillairen van de bakstenen, en deze bakstenen zetten hierdoor niet uit, dus ze zullen ook niet krimpen. Wel kunnen er in het pleisterwerk scheurtjes ontstaan door uitdroging. Ook kan het zout dat voorheen nog in het water opgelost zat, nu uitkristalliseren en daardoor kan de stuclaag los gaan laten (maar vaak is dit type schade dan ook al eerder opgetreden).

Moet ik de oude stuclaag verwijderen?
Alleen losse of holle stuc en waterafsluitende stuc/verflagen of blokkerende beraping dienen verwijderd te worden. Deze houden de verdamping tegen en moeten er zo snel mogelijk af. Een nog vastzittende waterdoorlatende stuclaag kan eerst blijven zitten zodat eventuele zouten bij het verdampen van het optrekkend vocht kunnen uitkristalliseren in deze laag. Deze oude pleisterlaag werkt dus als opofferingslaag. In deze laag zult u ook de meeste schade vinden door zout- en vochtuitslag. Naderhand kan de laag verwijderd worden, bijvoorbeeld als na 6 maanden de muur duidelijk begint te drogen en men gaat renoveren.
Opmerking: doordat tijdens het drogen van de muren er steeds minder vocht in de muren achterblijft, neemt de zoutconcentratie in het nog aanwezige vocht toe. Het hygroscopisch werkende zout trekt dan vocht aan uit de lucht en houdt het vast.

Hoe kan ik het drogingsproces versnellen?
Door correct te luchten (dus niet continu de ramen open in de zomer waardoor warme vochtige lucht afkoelt in een koude kelder), een luchtontvochtiger of het verwijderen van wandafsluitende verf- of stuclagen.

Waardoor ontstaan schimmel- en vochtproblemen in de slaapkamer, is dit optrekkend vocht?
Vaak gaat het hierbij om condens en niet om optrekkend vocht. In een ouder huis met slaapkamer op de noordzijde is er meestal geen muurisolatie. Als men te weinig lucht en de muur onderaan het koudste is, zal daar in de loop van de nacht het meeste vocht condenseren. Vaak speelt dan mee dat het raam van enkel glas is, men 's nacht met gesloten raam slaapt, en er niet gestookt wordt. Iedere persoon ademt 's nachts zo'n 0,3 liter vocht uit: bij het raam koelt de vochtige lucht af en ontstaat een neerwaartse luchtstroom naar het onderste gedeelte van de koude muur. Daar condenseert het vocht op de muur (u ziet 'zweetdruppels' op de muur: condens die in de loop van de tijd steeds makkelijker de muur indringt). Na verloop van tijd droogt de muur niet meer op en blijft hij vochtig: een ideale voedingsbodem voor schimmels. De oplossing: raam of ventilatieopeningen openen, regelmatig stoken of tenminste plintverwarming nemen, kalkverf toepassen waar schimmel niet op kan groeien, en muurisolatie of gevelisolatie toepassen.

Ik heb in de zomer vochtproblemen in de kelder, is dit optrekkend vocht?
Vaak gaat het hierbij om condens door verkeerd luchten, en niet om optrekkend vocht.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Als warme buitenlucht in de kelder komt via openstaande ramen of door mechanische ventilatie koelt deze lucht af: de koude lucht kan zo veel vocht niet bevatten, waardoor het vocht condenseert tegen de koude wanden. Het vocht staat dan vaak als 'zweetdruppels' op de muur. Open in de zomermaanden de kelderramen alleen 's nachts. Beter is het om alleen via een tijdklokje 's nachts  enkele uren een mechanische ventilatie te laten draaien. Wilt u het helemaal goed doen, neem dan een ventilatiesysteem dat op basis van dauwpunt beoordeelt of er geventileerd mag worden. Indien er lange tijd verkeerd gelucht is en er geen horizontale/verticale vochtbarrière in de keldermuren zit, dan kan er zo veel vocht in de muren zitten dat u inmiddels wel optrekkend vocht heeft. In dat geval is de E-Dryer voor u een perfecte oplossing omdat deze zowel het optrekkend vocht effectief kan verhelpen, als ook door middel van dauwpuntbepaling een of meer ventilatoren kan aansturen

Hoe kom ik er achter of het echt om optrekkend vocht gaat?
Geen probleem, bel JB Muurdroging en wij overleggen met u. Vakkundig, snel en zonder kosten. Telefoonnummers en mailadressen staan onderaan deze pagina.

Heeft mijn huis een horizontale barrière (vochtscherm)?
Soms is er aan de buitenzijde bij een van de onderste voegrijen tussen een voeg een rand folie zichtbaar. Eventueel kunt u ook in de bouwtekeningen nakijken of een vochtscherm is ingetekend. De meeste huizen van voor 1965 hebben geen vochtscherm. Heeft het huis onderlangs een stuclaag of een geverfde rand? Dan is er meestal geen vochtscherm aanwezig.

Wat te doen als er misschien ook andere vochtoorzaken zijn behalve optrekkend vocht?
U kunt ook nu een E-Dryer installeren, en na droging beoordelen waar eventuele extra oplossingen nodig zijn. Zo hoeft u alleen daar extra maatregelen te nemen waar optrekkend vocht niet de hoofdoorzaak was. Of dit in uw geval de beste oplossing is, kunnen wij in een beoordelingsgesprek op locatie met u bespreken en zullen wij ook altijd schriftelijk vastleggen voordat wij de E-Dryer installeren.
Algemeen geldt dat des te meer vochtige muren u heeft, des te eerder de E-Dryer de voordeligste oplossing is. Vooral indien er bij een ouder gebouw geen/defecte horizontale muur afdichting is, waardoor men er voor de toekomst rekening mee moet houden dat het optrekkend vocht op meer plaatsen kan optreden.

Wat is de levensduur van de E-Dryer?
De eerste apparaten werden ruim 20 jaar geleden geïnstalleerd en de meeste hiervan werken nog steeds probleemloos. Een levensduur van meer dan 20 jaar is te verwachten. Ook al zou u na 20 jaar de muurdroger verwijderen, dan zal niet ineens het optrekkend vocht weer terugkeren want de muren zijn weer zo droog als toen ze destijds gebouwd werden. Optrekkend vocht zal er dus weer vele jaren over doen om vanuit de zool van de fundering weer helemaal op te trekken: dit zullen wij in ons leven niet zo snel meer meemaken.

Is de elektromagnetische straling gevaarlijk voor de gezondheid?
De elektromagnetische straling bij elektro-osmose is vele malen lager dan de straling van een GSM of een magnetron, zie de hiernaast weergegeven tabel. De E-Dryer wordt in Duitsland geproduceerd volgens de strenge EMC-richtlijnen van de EU: richtlijn 2014/30/EU.

Binnen het frequentiespectrum geldt dat des te korter de golflengte is, des te energierijker deze is en derhalve schadelijker voor het menselijk lichaam.
1.  Gammastraling en röntgenstraling bestaan uit extreem korte golven (10²0herz en nog korter).
2.  GSM's , wifi, en bluetooth zitten op de frequentie gigahertz, ofwel 109 hertz. Deze golflengtes hebben wij de gehele dag in grote hoeveelheden om ons heen. Bij de huidige GSM-band zijn relatief veel en sterke zendmasten nodig om het signaal goed over te dragen. Bij 5G (die op een 2x hogere frequentie zit dan de huidige GSM-frequentie, dus dichter naar de gamma/röntgenstraling) zijn veel meer zendmasten nodig met een sterker signaal.
3.  Nog verder omlaag in het stralingsspectrum zitten de radiogolven op de frequentie megahertz ofwel 106 hertz. De zendmasten voor radiosignalen hebben een bereik van vele kilometers en staan veel verder uit elkaar omdat dit signaal minder energierijk is.
4.  Aan het uiterste einde van het gehele spectrum zit de E-Dryer op circa 100 hertz. Bovendien is het signaal van de E-Dryer zo extreem zwak, dat dit slechts 6-16 meter van het apparaat effectief is. Het signaal zelf is dus extreem energie-arm en bovendien wordt een zeer zwak signaal gebruikt dat desondanks effectief is!

Wij hebben al vaker bij personen met ESP (elektrosensitiviteit) E-Dryers geplaatst waarbij de mensen aangaven dat zij geen enkele gevoeligheid bemerken voor de E-Dryer.

Maakt de muurdroger geluid dat voor mens of dier hoorbaar is?
Nee, het uitgezonden signaal is niet hoorbaar voor mens of dier. Niet hoorbaar voor honden of katten, en helaas ook niet voor muggen of muizen.

Hoe herken ik dat de muren echt aan het droger worden zijn?

  • Het eerste en meest kenmerkende effect bij een drogende muur is het verdwijnen van muffe, naar schimmel ruikende geuren.
  • Een muur droogt nooit gelijkmatig op. Waar veel zouten aanwezig zijn (de verdampingszone) zal de wand langer nat blijven en vooral ook optisch langer nat lijken omdat het zout hygroscopisch werkt en zelfs vocht uit de lucht kan aantrekken onder ongunstige omstandigheden.
  • Zouten die in het water zaten opgelost in de bovenste laag van de natte muur kunnen als er voldoende zouten zijn uitkristalliseren en zichtbaarder worden.
  • Pleisterlagen en verflagen kunnen door het drogen krimpen en scheurtjes tonen. Ook kunnen pleister, verf of behang loskomen.
  • Moeilijker vast te stellen zijn de effecten zoals afnemende vochtigheid van de lucht nabij de muur, betere warmte-isolerende werking of een iets hogere temperatuur van de muur zelf.

Hoe wordt gemeten of de muren inderdaad drogen?
De monitoring vindt plaats d.m.v. het meten van de elektrische weerstand. Maar de E-Dryer kan ook worden uitgerust met een eigen meetunit, waardoor u zelf te allen tijde ieder meetpunt kunt controleren. Veel klanten vinden het prettig om zelf te kunnen nakijken of hun gevoel klopt: zo bent u ook niet meer afhankelijk van externe partijen.
Wat wij willen weten is of het vocht inderdaad reduceert zoals gepland. Daarvoor dienen we vaste meetpunten te nemen, waarvan we bij de startmeting de waarde vastleggen en na x maanden van exact dezelfde locatie de waarde opnieuw meten. De weerstandsmeting is dus een vergelijking tussen 2 tijdsmomenten: u vergelijkt moment 1 met moment 2.
Om een goed meetpunt aan te leggen is begrip nodig hoe de muur is opgebouwd, hoe optrekkend vocht door de muur opstijgt, waar diffunderend vocht de zouten deponeert, en welke omstandigheden hier invloed op hebben. Zouten worden door het grondvocht mee omhoog getransporteerd: als het vocht uit de muur verdampt, blijft het zout achter op het grensvlak van bakstenen (waar de capillaire werking is) en de stuclaag (waardoorheen het vocht verdampt). Daarom dient bij het aanleggen van een correct meetpunt eerst een groter gat geboord te worden door de stuclaag heen om de zoutdepositielaag te verwijderen. Daarna wordt het meetgat in de muur geboord en de RVS meetpijpjes in de  muur aangebracht. Het hygroscopisch werkende zout in de oppervlakte wordt dus niet gemeten.
In iedere muur, nieuw en oud, is een bepaalde hoeveelheid restvocht aanwezig. Restvocht is het vocht dat altijd in een muur aanwezig blijft nadat een muur gedroogd is: dit is het evenwichtspunt met het vocht uit de omgevingslucht. Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige zouten in de muur zal dit evenwichtspunt anders zijn! Daar houden wij in onze metingen rekening mee. Het gaat dus niet om het absolute vochtgehalte in de muur, maar om het percentage overtollig vocht dat in de muur zit bovenop het standaard aanwezige evenwichtspunt. Met de gehanteerde weerstandsmeting kunnen wij (maar dus ook u als klant zelf!) zeer eenvoudig en iedere keer opnieuw op dezelfde plek meten wat de voortgang is.

Waarom wordt niet gemeten met de CCM methode?

De CCM (=calcium carbid methode) is een zeer nauwkeurige methode als die correct wordt toegepast in de juiste situatie: een eenmalige meting in een homogeen bouwmateriaal. De CCM is niet bedoeld voor vergelijkingsmetingen in een heterogene bakstenen muur waarbij de volgende meting niet uit exact hetzelfde homogene materiaal kan bestaan. De CCM is perfect voor een nieuwbouwwoning waar net een nieuwe betonvloer is gestort en de parketteur zeker wilt zijn dat het beton voldoende is gedroogd voordat hij begint met parket leggen.
Het toepassen van de CCM bij oude gebouwen met optrekkend vocht is te vergelijken met een matige onderzoeker die met zeer nauwkeurige apparatuur de aandacht probeert af te leiden van een slordig opgezet onderzoek waarvoor ook nog de verkeerde meetapparatuur wordt ingezet. CCM meet niet exact dezelfde plek, maar een plek daarbij in de buurt. Zouten kunnen per baksteen totaal verschillend zijn, en een voeg is ook volledig anders dan de baksteen zelf: met CCM kunnen we dus niet reproduceerbaar werken. CCM is bovendien destructief: veel klanten wensen geen extra gaten in de muur bij iedere volgende meting.
Een absolute meting zoals CCM houdt geen rekening met het natuurlijke vochtevenwicht tussen  het (hygroscopisch werkende) achtergebleven zout in het metselwerk en de omgevingslucht waardoor de normale grenswaarden voor iedere muur anders zullen zijn: het restvocht.


Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?
Bel  085-0606246 of bel direct de expert: 06-81048019.
Mail info@drogemuren.nl of stuur een terugbelverzoek.

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel