optrekkend vocht in buitenmuur
Bij huizen zonder horizontale barrière kan het vocht ongehinderd optrekken in de buitenmuren. Trekt het vocht gedurende langere tijd op in de buitenmuur, dan zal er schade aan de buitenplint kunnen ontstaan, doordat zich vocht tussen de muur en de buitenplint kan ophopen.
Optrekkend vocht dat zich ophoopt in de bakstenen, bevriest in de winter. Doordat het ijs meer ruimte inneemt dan water worden er laagjes van de bakstenen afgedrukt.
Vocht trekt van 3 kanten op in de fundering: niet alleen de buitenzijde van de fundering maar juist ook vanaf de onderzijde en de binnenkant. De fundering aan de buitenzijde vrijgraven en daar een waterkering (noppenfolie of bitumen of cement) aanbrengen is niet voldoende. Het vocht zal vanuit de onderzijde en binnenkant van de fundering blijven optrekken!
De buitenmuur onder maaiveld waterdicht maken, een drainage of grind langs de muur is dus nooit voldoende om vocht in de buitenmuur tegen te houden. Ook ventilatie van de muur is niet effectief: het is belangrijk dat de oorzaak wordt weggehaald en niet alleen het gevolg wordt aangepakt.
Met de E-Dryer stopt u zeer effectief het optrekken van het vocht vanuit de fundering, waardoor niet alleen de muren maar ook de fundering kan drogen. Zo pakt u de oorzaak aan!
Niet alles wat er als optrekkend vocht uit ziet, is echt optrekkend vocht! Optrekkend vocht komt voor bij huizen die gebouwd zijn voor 1960. Is uw huis niet zo oud, dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand. Als bijvoorbeeld de ventilatieopeningen te laag zitten of de grond wordt opgehoogd dan kan er regenwater in de ventilatieopeningen stromen en in de spouwmuur terechtkomen. Vervolgens ontstaat een vergelijkbaar beeld als bij optrekkend vocht.
Lees meer bij Oorzaken van optrekkend vocht.
Bel JB Muurdroging of mail naar drogemuren.nl voor hulp en advies bij optrekkend vocht!