Schimmel- en vochtproblemen in de slaapkamer: is dit optrekkend vocht?

Vaak gaat het hierbij om condensvocht en niet om optrekkend vocht.

In een ouder huis met slaapkamer op de noordzijde is er meestal geen muurisolatie. Als men te weinig ventileert en de muur onderaan het koudste is, zal daar in de loop van de nacht het meeste vocht condenseren. Vaak speelt dan mee dat het raam van enkel glas is, men 's nacht met gesloten raam slaapt, en er niet gestookt wordt. Iedere persoon ademt 's nachts zo'n 0,3 liter vocht uit: bij het raam koelt de vochtige lucht af en ontstaat een neerwaartse luchtstroom naar het onderste gedeelte van de koude muur. Daar condenseert het vocht op de muur (u ziet 'zweetdruppels' op de muur: dit is condens, die in de loop van de tijd steeds makkelijker de muur indringt). Na verloop van tijd droogt de muur niet meer op en blijft hij vochtig: een ideale voedingsbodem voor schimmels.

De oplossing: raam of ventilatieopeningen openen, regelmatig stoken of tenminste plintverwarming nemen, kalkverf toepassen waar schimmel niet op kan groeien, en muurisolatie of gevelisolatie toepassen.

Samenvatting condensvocht:
Vaak ontstaan vochtige slaapkamerwanden door te weinig of door verkeerd luchten, omdat vocht uit de lucht condenseert tegen de koude buitenmuur. Het lijkt dan alsof de muur aan het zweten is: er staan waterdruppels op de muur. Duurt deze situatie te lang, dan kan vocht in de muren dringen, komt er schimmel op de wanden en ontstaat er schade aan de muur.
  ► Een uitgebreid voorbeeld vindt u op de pagina Condens/Optrekkend Vocht.

Samenvatting optrekkend vocht:
Men spreekt van optrekkend vocht als het vocht uit de grond via de porien/capillairen van de bakstenen opstijgt, en dit vocht vervolgens verdampt onderaan uit de muren.
  ► Heeft u last van optrekkend vocht in de slaapkamer, kijk dan voor oplossingsmogelijkheden bij Optrekkend vocht stoppen.

Voorbeeld: hoeveel vocht ontstaat er in een slaapkamer?

Bij het in- en uitademen ademt 1 persoon gemiddeld ongeveer 50 gram water per uur uit. In 1 nacht van 7 uur wordt zo door 2 personen 700 gram water uitgeademd.
In een afgesloten slaapkamer van 4x4x2,5 meter (inhoud 40 m3) met een kamertemperatuur van 16°C en een relatieve luchtvochtigheid (RV) van 50% is reeds 273 gram water aanwezig. Bij deze temperatuur en luchtvochtigheid past er maximaal 545 gram water in de lucht: de RV wordt dan 100% en de rest van het vocht (273 gr vocht reeds aanwezig + 700 gr extra - 545 gr maximaal in de lucht = 428 gr overschot) past niet meer in de lucht en condenseert in de kamer op de koudste plaatsen.
Als in de loop van de nacht niet gelucht wordt en de temperatuur verder daalt, zal er nog  minder vocht in de lucht passen! Overdag de slaapkamerdeur open zetten zal alleen effectief zijn als er actief gelucht wordt: anders is aan te nemen dat het overtollige en gecondenseerde water niet de kans krijgt om weer te verdampen en afgevoerd te worden.


Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel