Wat is optrekkend vocht?

Opstijgend vocht of capillaire opzuiging betekent dat er vocht vanuit de grond naar boven opstijgt in de muur. Optrekkend vocht ontstaat door de capillaire werking: dit is het principe dat in een heel fijn buisje het water hoger kan opstijgen dan het omringende vloeistofniveau.
Bakstenen zijn eigenlijk te vergelijken met een heleboel kleine buisjes, waardoor water en de in het water opgeloste zouten vanzelf mee naar boven worden getransporteerd. Dit is een zeer traag maar gestaag voortgaand proces.


Capillaire werking...
De kracht waarmee het water in de buisjes, als het ware, omhoog gezogen wordt noemen we capillaire kracht. Die kracht is kleiner naarmate de capillairen fijner zijn. De krachten die een rol spelen zijn cohesie, adhesie, en oppervlaktespanning. Alhoewel de capillaire kracht kleiner is naarmate een capillair een kleinere diameter heeft, zal het water toch verder stijgen, omdat het volume, en daarmee de massa van omhoog getrokken water, kwadratisch afneemt met de diameter. In de bodem worden capillaire buisjes gevormd door de aaneenschakeling van kleine holten die er tussen de bodemdeeltjes zijn. Het grondwater kan dan via die kanaaltjes opstijgen. Een gedeelte van dat opstijgend water bereikt via de fijnste buisjes zelfs het bodemoppervlak en kan er verdampen. In de bovenste 20-30 cm is er een evenwicht tussen kanaaltjes met opstijgend water, en die met lucht. (Bron: Wikipedia)


Barrière
Alle huizen die grofweg na 1960 werden gebouwd hebben bijna altijd een horizontale barrière op de laag waar de fundering over gaat in de muur, zodat eventueel optrekkend vocht in de bakstenen niet verder kan opstijgen. Oudere huizen (en vooral dus ook monumenten die al jaren met hun fundering water kunnen opzuigen) hebben deze barrière niet. Maar ook als een bestaande versperring beschadigd is door muurscheuren, veroudering of onvakkundige werkzaamheden, kan het vocht opstijgen.

Optrekkend vocht of andere vochtproblemen?
Er zijn veel verschillende soorten vochtproblemen. Maar waardoor ontstaat optrekkend vocht? Aan de hand van een aantal kenmerken kan men een idee krijgen waardoor het vochtprobleem kan zijn ontstaan: door opstijgend of optrekkend vocht, door zouten in de muur, door condens, slagregen, bouwvocht of door infiltratie.

In deze tabel zijn een aantal kenmerken en de eventuele oorzaken aangegeven.


     Tabel: Hoe herken ik of het om opstijgend vocht gaat of om andere oorzaken?


Meer informatie over vocht vindt u hier:​

Hoe herken ik optrekkend vocht
Vochtplekken in de kelder
Optrekkend vocht in de kelder
Vocht in de slaapkamer

 


Optrekkend vocht...

  • veroorzaakt schimmelgroei
  • geeft zoutuitslag in het stucwerk
  • verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer
  • is slecht voor uw gezondheid
  • verlaagt de isolatiewaarde en verhoogt energiekosten
  • vernietigt de fundering van uw gebouw
  • vermindert de waarde van het pand

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!
Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?
Bel of mail JB Muurdroging:

Tel:      06-81048019
E-mail: info@drogemuren.nl

© 2016 - 2020 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel