stucwerk laat los (kelder)
Loslatend stucwerk in de kelder. Als stucwerk los laat in de kelder dan is er vaak sprake van een combinatie van doorslaand en opstijgend vocht. De oorzaak is dat er geen waterkering is tussen de kelderwanden en het grondpakket dat er tegenaan ligt. Daardoor kan vocht uit de grond intrekken en optrekken in de bakstenen. Met het vocht worden ook zouten meegevoerd. Als het vocht uit de muur verdampt, blijven de zouten achter. De zouten kunnen uitkristalliseren op het grensvlak tussen baksteen en stuclaag, en drukken uiteindelijk het stucwerk van de muur af. Dit proces blijft oneindig doorgaan als het niet opgelost wordt, en zo worden de problemen steeds groter. Een vochtige muur stuccen is niet zinvol: de nieuwe stuclaag zal niet hechten en niet goed drogen, en het oude probleem zal zich snel weer herhalen.
Stop eerst het optrekken van het vocht met de E-Dryer. Dit systeem stopt het opstijgen van het vocht vanuit de zool van de fundering en vanaf het grondpakket tegen de muren, waardoor de fundering en de muren weer volledig droog worden. Met de E-Dryer drogen de muren weer tot hun originele droge toestand: dit lukt niet met injectage (u houdt met chemische producten het water slechts tijdelijk tegen) of met ventilatie (u haalt de oorzaak niet weg) of met uitgraving (u bereikt de zool van de fundering niet en daar komt juist het meeste vocht vandaan) of met een waterdichte stuclaag in de kelder (het vocht in de muur zal een andere plek zoeken hogerop).
Nadat het optrekken van het vocht is gestopt kan men indien gewenst het beschadigde oude stucwerk verwijderen en indien nodig de zouten in de muur neutraliseren. Het behandelen van zoutbelaste muren is niet altijd nodig, alleen als er extreme zoutuitbloeiingen waren en het stucwerk erg afbladderde.
Lees hier verder over het stoppen van optrekkend vocht.
Bel JB Muurdroging of mail naar drogemuren.nl voor hulp en advies bij optrekkend vocht!