Renovatie van zoutbelaste en vochtige muren

    

Bij muren met optrekkend vocht zijn met het vocht gewoonlijk ook jarenlang zouten mee omhoog gekomen. De muur is dan beschadigd door schimmel, vlekken, uitbloeiende zouten, en kan loslatend/beschadigd stucwerk hebben.

Stop eerst het optrekkend vocht, bijvoorbeeld met de E-Dryer: het voordeel is dat men dan alleen bij de uiteindelijke schoonheidsreparaties eenmalig werkzaamheden in huis heeft en niet ook vooraf zoals bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een horizontale barrière, injectage of funderingsuitgraving.

Pas als er geen zouten meer nageleverd worden met het opstijgend vocht is het tijd om zoutbelaste en vochtige muren te renoveren. Kijk voor meer informatie bij Optrekkend vocht stoppen.

Nadat het optrekkend vocht gestopt is en de muur droogt kan de muur gesaneerd worden. Maar let op, door de zouten mag er nooit met een regulier gipspleister afgewerkt worden omdat dit niet tegen zout en vocht kan!

Het vocht in de muur kan verdampen, maar daarbij blijven wel de uitgekristalliseerde zouten achter in de muur. Dit kunnen verschillende typen zouten zijn: uitbloeiende/oplosbare/hygroscopische zouten. Deze zouten kunnen opnieuw actief worden, en dienen daarom geblokkeerd, geneutraliseerd of deels verwijderd te worden.
Bij het renoveren van muren die beschadigd zijn door vocht en zouten adviseren wij daarom altijd het gebruik van vochtregulerende saneerpleisters en vochtdoorlatende verven. Hierbij moet men er wel zeker van zijn dat het optrekkend vocht gestopt is, omdat anders door de continue aanvoer van nieuwe zouten de saneerpleister verzadigd raakt. De saneerpleister mag niet afgesloten worden met behang of een dampdichte verf.

Saneerpleister is een pleistertype dat is ontwikkeld om:

  • Vochtresistent te zijn: ze kunnen worden aangebracht op een vochtige achtergrond.
  • Water- en waterdampdoorlatend te zijn: op  die manier wordt het vochtprobleem niet verplaatst naar andere zones.
  • Zoutkristallisatie toe te laten binnen de poriënstructuur zonder schade te veroorzaken.

Het gebruik van saneerpleisters heeft ook enkele beperkingen waar men rekening mee moet houden. Indien het optrekkend vochtprobleem niet is opgelost kan afhankelijk van de zoutbelasting van de muren de duurzaamheid beperkt zijn tot 5 a 15 jaar. Ook kunnen hygroscopische zouten nog steeds vochtplekken veroorzaken, en mogen alleen vochtdoorlatende verftypes worden gebruikt.

Men onderscheidt ontvochtigende pleisters van strikt natuurlijke oorsprong (kalk) en saneerpleisters met een hoog aandeel chemische stoffen (vezels, hydrofobeermiddelen).

De renovatie met saneerpleister van een ernstig zoutbelaste muur kan uit een aantal van de volgende stappen bestaan:

Let op, het is dus niet altijd noodzakelijk om alle stappen uit te voeren!

  1. oude stuclaag verwijderen
  2. oude voegen uitkappen
  3. zouten verwijderen
  4. hechtlaag of aanbrandlaag aanbrengen
  5. grondeer- of egaliseerpleister aanbrengen
  6. saneerpleister of grofkorrelige saneerputz aanbrengen
  7. fijnputz of fijnspachtel aanbrengen
  8. eindafwerking

1. oude stuclaag verwijderen
De meeste zouten migreren mee naar de verdampingslaag: zouten hopen zich dus op in de buitenste stuclaag, doordat daar bij het verdampen van het vocht de zouten zijn uitgekristalliseerd. Verwijder de oude stuclaag volledig, en doe dit tot minimaal 80 cm boven de vastgestelde zoutgrens. Omdat met saneerpleisters meestal een dikkere afwerklaag wordt aangebracht dan voorheen aanwezig was, kan het zinvol zijn om de gehele muur tot aan het plafond te saneren.

2. oude voegen uitkappen
Als de stuclaag dun was, zullen de zouten zich ook in het baksteen en in de voegen hebben opgehoopt. Door de voegen zo diep mogelijk (tot 2 cm diep) te verwijderen vermindert de hoeveelheid aanwezige zouten.

3. zouten verwijderen uit de bakstenen
Indien gewenst kan men bij een extreme zoutuitbloeiing een deel van de aanwezige zouten proberen te verwijderen. De behandelingsmethode is mede afhankelijk van het type zouten dat aanwezig is. Een alternatief is het gebruik van een zoutblokker of zoutsper. Meer informatie over het verwijderen van zouten bij Zout uit de muur verwijderen.

4. hechtlaag of aanbrandlaag aanbrengen ('voorstrijkmiddel')
Een aanbrandmortel egaliseert de zuiging van de ondergrond en zorgt voor een betere hechting van de grondeer- of egaliseerpleister op de ondergrond. Als eenvoudiger alternatief kan bijvoorbeeld Leumin Tiefengrund gebruikt worden.

5. grondeer- of egaliseerpleister aanbrengen
Met de grondeer- of egaliseerpleister kan men de diep uitgehakte voegen vlakken of zeer oneffen of ruwe vlakken opvullen. Kies bij aanzienlijke verschillen in laagdikte voor 2 lagen omdat er door verharding en droging spanningen/scheurtjes in de eerste laag kunnen ontstaan. De tweede laag kan dan in een gelijkmatigere laagdikte worden aangebracht. Craquelé, krimp- en haarscheurtjes vallen binnen de norm en zijn niet nadelig voor het functioneren van de pleisterlaag. Let op, reken op een droogtijd van 1mm laagdikte per dag: dit kan dus met gemak meerdere weken zijn!

6. saneerpleister of grofkorrelige saneerputz aanbrengen
De grofkorrelige saneerpleister heeft een korrelgrootte van circa 0-3,5 mm en is zeer damp open. Hierdoor kunnen eventueel nog in de ondergrond aanwezige zouten probleemloos in deze laag uitkristalliseren zonder schade aan het stucwerk aan te richten. Houdt vanwege een laagdikte van 15 mm ook rekening met 15 dagen uithardingtijd voordat een eventuele afwerklaag wordt aangebracht. Een voorbeeld van een goede saneerpleister is Histocal Porenputz Grob: het is een waterdamp-open stuck die de eventuele in de muur aanwezige zouten kan opnemen.

7. fijnputz of fijnspachtel aanbrengen
Een fijnputz is fijnkorreliger (korrel tot 0,5 mm) en is daardoor meer geschikt voor het glad afwerken van de saneerputzen en minerale stuclagen. Het is plastisch en goed spachtelbaar. Voor het verkrijgen van een vlakke, gladde oppervlakken en geschikt voor een dampopen verfsysteem. De Calcea Kalkfeinputz is zo'n voorbeeld van een fijnstucklaag met een korrelgrootte van 0 - 0,6 mm.

8. eindafwerking
Een zoutbelaste muur moet altijd dampopen afgewerkt worden, zodat de muur kan blijven ademen en eventueel restvocht kwijt kan raken. Gebruik daarom altijd verf met een dampdiffusieweerstand Sd<0,2 m zoals bijvoorbeeld een silicaat- of siliconenharsverf. Bijvoorbeeld Alpenkalk Premium Wohnraumfarbe. De hoge waterdampdoorlaatbaarheid van deze verven zorgt er voor dat vocht uit de muur ongehinderd kan verdampen: er kunnen geen vochtconcentraties ontstaan tussen verflaag en ondergrond, die kunnen leiden tot afbladderen of scheurvorming. Ook wordt de vorming van condens vermeden en de groei van schimmels en bacteriën verhinderd.

Het saneren van een vocht- en zoutbelaste muur is altijd iets duurder dan het standaard afwerken met reguliere gipspleisters. hieronder vindt u een voorbeeld van de materiaalkosten voor een wand van 40 m²:

We kunnen niet voldoende benadrukken hoe belangrijk het is dat na het drogen van de vochtige muren het nieuwe pleisterwerk correct wordt aangebracht overeenkomstig bovenstaande voorbeelden (zouten verwijderen/blokkeren, saneerpleister toepassen).

→ Iedere stukadoor dient zich goed te realiseren wat de gevolgen zijn van regulier gipswerk op vochtige of zoutbelaste muren: indien na het effectief stoppen van het optrekkend vocht geen maatregelen worden genomen tegen de migratie van hygroscopische zouten naar het nieuwe pleisterwerk, dan zullen deze zouten naar het oppervlak migreren en zullen de muren visueel even nat lijken als voorheen doordat de zouten waterdamp uit de lucht opnemen.

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel