Optrekkend vocht in de kelder

Het oplossen van een opstijgend vochtprobleem in de kelder wordt vaak als zeer moeilijk gezien, en daardoor ook erg duur. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er is ook een veel eenvoudigere oplossing. Grofweg zijn er 3 mogelijkheden:

  1. droogleggen op de klassieke manier (Dit is duur.)
  2. droogleggen met de E-Dryer (Dit is de eenvoudigste en voordeligste oplossing!)
  3. alleen verhinderen dat vocht uit de muur blijft komen (Dit lost de oorzaak niet op.)

Alleen luchten van de kelder is geen optie! Er wordt dan nog steeds vocht nageleverd en er zullen alleen maar extra zouten ophopen in de muren. Door alleen te luchten verhoogt u het risico op condensvocht.

ad. 1: Droogleggen van de kelder op de klassieke manier bestaat meestal uit de volgende stappen:

  • Het rondom uitgraven van de kelder, en de muren afsluiten met een dichtingmembraan. Langs de muren bij voorkeur aangevuld met een drainerende grondlaag, met helemaal onderaan een laag grind met daar in een drainageslang.
  • In de kelder de vloer (geheel) verwijderen en een water- en dampdichte folie neerleggen, en vervolgens een nieuwe betonvloer storten.
  • Vochtscherm aanbrengen onderin de keldermuren t.h.v. de fundering. Aangezien de fundering onder de keldermuren niet van buitenaf is afgedicht en de afsluitende folie van de keldervloer tegen de fundering aanligt (zie tekening), kan er anders nog vocht opstijgen vanuit de fundering. Bij een vochtige kelder is er reeds zout in de muren en zal er door de capillaire en hygroscopische werking vocht optrekken. Het vochtscherm kan bestaan uit een fysiek scherm of een injectage.
  • Afwerking van de binnenmuren nadat de wanden gedroogd zijn door een zoutbestendige wandafwerking, bestaande uit bijvoorbeeld een saneerpleister, voorzetwand of een zoutblokkerend membraan.

 ad. 2: Droogleggen van de kelder door elektro-osmose met de E-Dryer.

  • Het principe van elektro-osmose is reeds meer dan 100 jaar bekend. De E-Dryer bouwt hier op voort. Kort samengevat bevat de E-Dryer een elektrische spoel die een zeer klein elektromagnetisch veld opwekt middels laag frequente impulsen, en zo het potentiaalverschil opheft dat inwerkt op de osmotische kracht van het water (elektro-osmose). Dit heeft 2 effecten: het water zal niet meer capillair opstijgen, en het vocht dat nog in de muren zit zal versneld verdampen.
  • Door het optrekkend vocht te bestrijden met de E-Dryer kunt u zonder grote bouwmaatregelen de kelder droog krijgen. In de meeste gevallen waarbij sprake is van meerdere muren met optrekkend vocht is de E-Dryer de voordeligste oplossing. 

ad. 3: Alleen verhinderen dat vocht uit de muur blijft komen.

  • Door de muren in de kelder aan de binnenzijde waterdicht af te werken zal de luchtvochtigheid in de kelder dalen en zal er minder zoutkristallisatie plaatsvinden, waardoor de muren optisch minder verslechteren. Voor waterdampblokkerende oplossingen zijn er verschillende opties: coating, bepleistering op een vochtblokkerend membraan, of een combinatie met thermische isolatie.
  • Maar let op! Doordat men het opstijgen van het vocht in de muren niet stopt en het vocht in de  muren niet meer in de kelder weg kan, zal dit vocht versneld verder omhoog trekken. Indien er geen horizontale barrière in de muren is ter hoogte van het maaiveld dan loopt men het gevaar dat het vocht optrekt tot boven de grond. De keldermuren waterdicht afwerken is daarom geen oplossing en wordt sterk afgeraden.

Lees hier meer over kelderventilatie.
Lees hier meer over het verschil tussen condens en opttekkend vocht.
Lees hier meer over de oorzaak van optrekkend vocht.

Optrekkend vocht in de kelder? Los het op met de E-Dryer!


Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

 

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel