Vochtproblemen in een dijkwoning

Oudere woonhuizen die tegen een dijk aan liggen hebben vaak problemen met vocht in de muren van het onderhuis. Meestal is dit een combinatie van 2 problemen: opstijgend vocht en doorslaand vocht. Men spreekt van optrekkend of opstijgend vocht indien het vocht vanuit de fundering omhoog trekt tot boven de plint. Dit komt bij buitenmuren en bij binnenmuren voor.
Het gaat om doorslaand vocht indien het vocht hogerop in de buitenmuur trekt vanuit het aanliggende grondpakket. Deze problemen bij een dijkhuis zijn enigszins te vergelijken met de problemen die men aantreft bij oudere kelders.

        

oorzaak vochtproblemen bij dijkhuizen

De problemen met doorslaand vocht ontstaan doordat grond van het dijklichaam tegen de muur aan ligt, terwijl de muur zelf onvoldoende vochtwerend is. Zo kan vocht dat in de grond zit in de muur trekken.
De problemen met optrekkend vocht komen doordat er tussen de oude bakstenen fundering en de hierop gebouwde muren geen waterkering zit. Een oude waterkering kan bestaan uit hardgebakken kinkers (in plaats van reguliere, zachtere bakstenen), een teerlaag, glasstukken, brokken natuursteen of een loodslab. Maar in veel gevallen is er helemaal geen waterkering of is deze verteerd of niet zorgvuldig genoeg aangebracht.

oplossing doorslaand vocht bij dijkwoningen

Stop het vocht voordat dit bij de muur kan komen. Als het vocht eenmaal in de muur kan intrekken, kan het op veel meer plaatsen binnen schade geven omdat het vocht zich in de muur kan verdelen en zich zo vanuit 1 plek kan uitspreiden.

Een drainage stopt geen doorslaand vocht, maar kan wel zinvol zijn om een overmaat aan water weg te houden van de muur, bijvoorbeeld als water vanaf de dijkweg en het dijklichaam omlaag stroomt tegen de muur aan of als er geen dakgoot is.

Het achteraf aan de buitenzijde vochtwerend maken van een dijkgevel is lastig vanwege de moeilijkheden bij het ontgraven (dijk instabiel, weg bovenop de dijk: geen toestemming tot ontgraven). Wilt u toch een poging doen met uitgraven, kies dan voor een noppenfolie maar bedenk wel dat u hiermee nooit het optrekkend vocht vanuit de zool van de fundering kunt stoppen, want onder de fundering graven zal niet mogelijk zijn: u stopt met uitgraven dus nooit 100% het opstijgende vocht.
In de meeste gevallen kan de E-Dryer wel de oplossing zijn van het probleem met doorslaand en optrekkend vocht. De E-Dryer beïnvloedt draadloos met impulsen op een frequentie van ongeveer 100 Hz de cohesie van de watermoleculen in de muur, waardoor het water niet meer capillair via de poriën van de bakstenen in de muur optrekt. Zo wordt de capillaire werking van het water effectief gestopt, en kunnen de muren weer drogen.
Voor meer informatie over het stoppen van vochtproblemen in dijkwoningen bel 085-0606246 of mail naar info@drogemuren.nl.

      

     

oplossing optrekkend vocht bij dijkhuizen

Vocht dat vanuit de ondergrond via de bakstenen fundering omhoog trekt tot boven de plint of boven het maaiveld kan op diverse manieren gestopt worden.
De ene manier is effectiever, voordeliger of makkelijker toe te passen dan de andere. Dit is per situatie te beoordelen:

  • Injectage (iedere 10 cm een gat boren en daar een chemisch middel in injecteren) is alleen zinvol indien er een kruipruimte is en daar gewerkt kan worden. Na de injectage hoopt het vocht zich op onder de injectagelaag, dus oplegpunten van houten balken die onder de injectagelaag zitten kunnen versneld gaan rotten. Injectage werkt bovendien alleen indien er weinig vocht in de muren zit: zodra er schadebeelden zijn aan de muur (loslatend stucwerk, zout uitbloei, schimmel) is er al veel vocht in de poriën van de bakstenen. Injecteren met een vochtwerend middel in een natte muur heeft weinig zin, want waar vocht zit kan geen dampwerking ontstaan! Meer informatie.
  • Uitgraven van de fundering werkt alleen indien men de buitenzijde, de onderzijde en de binnenzijde van de fundering vrij kan leggen. De bakstenen fundering werkt net als een spons: je stopt het opzuigen van vocht in een spons ook alleen als je alle kanten afdicht!
  • Met extra ventilatie wordt de oorzaak niet aangepakt: sterker nog, door meer te ventileren (met afzuiging in huis of met syphons in de muur) kan weer nieuw vocht uit de fundering opstijgen, en met dit vocht komen iedere keer nieuwe zouten mee omhoog. Die zouten blijven achter in de bakstenen en werken hygroscopisch: ze zuigen nieuw vocht aan. Meer zouten = meer vocht = meer zouten = meer vocht. Uiteindelijk komen er zo veel zouten mee dat er zoutkristallisatie ontstaat: deze kristalvormende zouten drukken de stuclaag van de muur af!
  • De E-Dryer is voor dijkhuizen waar in meerdere muren optrekkend vocht en doorslaand vocht aanwezig is de eenvoudigste en beste oplossing om het vochtprobleem in alle muren (dus ook daar waar nu nog geen schade zichtbaar is) aan te pakken. De E-Dryer beïnvloedt draadloos via impulsen op een frequentie van ongeveer 100 Hz de cohesie van de watermoleculen in de muur, waardoor het water niet meer capillair via de poriën van de bakstenen in de muur optrekt. Zo wordt de capillaire werking van het water effectief gestopt, en kunnen alle binnenmuren en buitenmuren weer drogen die binnen het bereik van de E-Dryer zijn.

werking van de E-Dryer
referenties
alternatieve oplossingen

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel