Hoe los ik problemen met optrekkend vocht op?

Voor het oplossen van optrekkend vocht zijn er verschillende technieken. Voor iedere techniek is veel specialistische kennis nodig. Om een goed vergelijk te maken zal men daarom verschillende specialisten moeten uitnodigen die ieder hun eigen gebruikte techniek kunnen uitleggen, en die bovendien die techniek goed beheersen en betrouwbaar kunnen uitvoeren in de praktijk. Een hoge prijs is nog geen garantie voor het afleveren van goed werk.

Zoek eerst de oorzaak van opstijgend vocht!

Optrekkend vocht ontstaat in oudere huizen vaak omdat er geen horizontale barrière is. Als dan alleen maatregelen worden genomen waar het opstijgend vocht zichtbaar is door bijvoorbeeld schimmel op de muur, loslatend stucwerk of natte plekken dan kan men er zeker van zijn (en er op wachten) dat later ook de andere muren optrekkend vocht zullen krijgen. Vaak vindt men ook het vocht oplossen bij alle muren te duur: men kiest alleen voor de hoogstnodige maatregelen. Alleen met de E-Dryer heeft men een prijsgunstige oplossing die het opstijgen van al het vocht stopt en die werkt op alle wanden die binnen een bepaald bereik binnen de unit vallen.

Optrekkend vocht stoppen en niet een pleister plakken!

Met veel reguliere systemen wordt niet het optrekken van het vocht gestopt, maar wordt er alleen een andere bescherming bovenop de oude bescherming gestapeld. Als de capillaire opstijging van het vocht niet wordt gestopt, dan hoeft er maar een klein lek in de nieuwe beschermlaag te komen om de oude problemen weer zichtbaar te krijgen. In het ergste geval wordt zelfs geen bescherming aangebracht, maar wordt (letterlijk en figuurlijk!) pleister op de natte plek geplakt. Vaak kiest men voor een methode:

 • omdat die logisch lijkt (afgraven, waterdicht folie tegen de fundering)
 • omdat die bekend is (alsnog een horizontale barrière aanleggen)
 • omdat men zich niet realiseert dat er een achterliggend probleem is (nieuw stuccen zonder na te denken)
 • omdat men niet weet hoe het anders op te lossen (gipswandje er voor)

Ervaring uit de praktijk: Na het renoveren van een souterrain komt binnen enkele maanden het optrekkend vocht door de nieuwe gipspleister heen. De professionele aannemer/stukadoor beroept zich op "ik had u toch gewaarschuwd dat oude souterrains/kelders vaak een vochtprobleem hebben". Van een erkend stukadoor mag u verwachten dat deze u duidelijk zou hebben gewezen op de gevolgen (verf houdt niet, vochtdoorslag, zoutmigratie, vlekvorming, schimmelvorming, loslatende stuc). Zelfs als het optrekkend vochtprobleem al was opgelost en op de muren alleen de achtergebleven zichtbare gevolgen (witte vlekken, zouten) na het drogen waren te zien, had men niet mogen stuccen met reguliere gipspleisters, en had men met een vochtregulerende en zoutbufferende saneerpleister moeten werken. Een standaard grondeer- of hechtmiddel dat voor het stuccen op de muur wordt aangebracht is alleen bedoeld voor een betere hechting van stuc op de ondergrond, en dit is geen middel dat de ondergrond afsluit om zout/vochtmigratie tegen te gaan.

Garantie: niet goed, geld terug?

Belangrijk is dat de specialist u een resultaatsgarantie durft te geven. Geen resultaat? Geld terug! Veel bedrijven durven dit niet en laten u als koper het risico lopen. Bij de E-Dryer loopt u geen risico: bent u niet volledig tevreden, dan krijgt u volledig uw geld terug. Alleen als wij overtuigd zijn dat de E-Dryer in uw geval de juiste oplossing is, zijn wij bereid om de unit bij u te installeren. Kiest u toch voor een conventionele oplossing? Vraag dan een schriftelijke 100% resultaatgarantie en laat dit met meetpunten vastleggen. Laat -net als bij de E-Dryer- de garantie opnemen dat u bij onvoldoende resultaat uw geld terug krijgt, en wees zelf continu aanwezig bij de werkzaamheden zodat men 100% goed werk levert of vraag een externe bouwopzichter om toezicht te houden.

Oplossingen tegen opstijgend vocht:

 1. draadloze elektro-osmose met de E-Dryer: een kleine unit met een elektromagnetische spoel zorgt er voor dat vocht in de muren niet meer capillair kan opstijgen waardoor effectief het optrekken van vocht wordt gestopt. Dit werkt op alle muren van het gebouw binnen een straal van 6-10 meter. Geen andere bouwkundige aanpassingen zijn nodig, waardoor dit een zeer goed systeem is voor gebouwen waar men geen bouwactiviteiten wenst! De E-Dryer is daardoor uitermate geschikt voor reguliere woonhuizen. Lees meer hierover bij Optrekkend vocht stoppen.
 2. horizontaal vochtscherm, dit is op diverse manieren mogelijk:
  a. Een horizontale rij bakstenen verwijderen (max 1 meter), een soepele folie of een stijf of halfstijf scherm inbrengen, een nieuwe rij bakstenen terugplaatsen, vervolgens het volgende stuk muur behandelen.
  b. De muur steeds een stuk (max. 1 meter) doorzagen t.h.v. de voeg, kunststof plaat inbrengen en invoegen en vervolgens het volgende stuk behandelen.
  c. Een staalplaat handmatig door de voeg heen slaan.
  d. In 2 reeksen elkaar overlappende gaten een hydraulische of harsmortel aanbrengen.
 3. injectage
  a. Injectie van poriënvullende producten o.b.v. silicaten, acrylamiden of bitumineuze emulsies. (In vochtige materialen is soms de verdeling slecht en er kunnen vlekken of uitbloeiingen ontstaan. Bij het injecteren van muren en wanden tegen optrekkend vocht zijn soms meerdere behandelingen nodig.)
  b. Injectie van vochtwerende producten o.b.v. silanen, siloxanen, organische metaalverbindingen (aluminiumstearaten), siliconaten. Oppassen met geur en eventuele allergie.
 4. Verdampingbevorderende systemen: Atmosferische sifons, vochtafvoer via gaten in de muur. Door koudebruggen kan plaatselijk condensatie optreden, en door de vochtverdamping wordt nieuw capillair vocht nageleverd wat extra zoutophoping veroorzaken kan. Ook wordt de isolerende werking van de muur onderbroken waardoor de stookkosten kunnen toenemen.
 5. waterdichte wandafwerking bovengronds: metselwerk boven het maaiveld bedekken (De zijkanten van de fundering afdichten met een isolator heeft bij optrekkend vocht weinig zin als de fundering aan de onderzijde nog steeds in de natte grond staat!)
 6. waterdichte wandafwerking ondergronds (binnenzijde)
  a.  vochtregulerend stucwerk
  b.  kelderafdichting
  c.  injecteren in de muur
  d.  hydrofoberen
  e.  betonnen binnenkuip, etc.
 7. waterdichte wandafwerking ondergronds (buitenzijde):
  a.  wandisolatie
  b.  injecteren door de muur heen
 8. drainagesysteem aanleggen zodat water zich niet ophoopt tegen de gevel of bij de fundering.
 9. grondvocht verminderen door dakgoten voor hemelwaterafvoer
 10. ventilatie: luchtvochtigheid verlagen door een ventilatiesysteem op basis van het absoluut vochtgehalte in de lucht
 11. muurtemperatuur verhogen door isolatie of muurverwarming
 12. elektro-osmose met elektroden

De E-Dryer: weg met optrekkend vocht of natte muren in uw kelder of woonhuis!

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!
Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?
Bel of mail JB Muurdroging:

Tel:      06-81048019
E-mail: info@drogemuren.nl

© 2016 - 2020 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel