salpeter uitbloei
Salpeter of zout uitbloei
Huizen die zijn gebouwd voor 1960 hebben geen waterkering tussen fundering en muren, (of tussen de keldermuur en het er tegenaan liggende grondpakket) en daardoor kan vocht vanuit de grond opstijgend tot in de muren.
Met het optrekkend vocht stijgen ook zouten mee op vanuit de grond, en iedere keer dat er vocht verdampt dan blijven de zouten achter in de muur en in de stuclaag. Zo neemt de zoutconcentratie toe, worden vochtplekken groter, komt stucwerk los van de muur en zal dit op steeds meer plaatsen ontstaan. Uiteindelijk zullen er zoveel zouten in muur en pleisterwerk zitten dat de zouten gaan uitkristalliseren. Deze zoutkristallen drukken de stuclaag van de muur af.
Om deze zoutuitbloei te stoppen moet eerst het optrekken van het vocht gestopt worden. Pas als de muur weer droog is kan de zoutschade behandeld worden.
Met de E-Dryer stoppen wij echter zeer effectief het optrekken van het vocht vanuit de fundering, waardoor niet alleen de muren maar ook de fundering kan drogen.
In sommige gevallen stopt de zoutuitbloei vanzelf als het optrekkend vocht gestopt is en er geen vocht meer nakomt vanuit de grond: dan hoeft men maar eenmalig de zoutuitslag van de muren te vegen. In veel gevallen zit er te veel zout in de muur, en dan is het zinvol om de zouten in de muur te behandelen. Anders blijven de zouten hygroscopisch werken met het vocht in de lucht waardoor de muur nog steeds nat lijkt ondanks dat het optrekken van het vocht gestopt is. Men kan de zoutkristallen op de muur of stuclaag verwijderen door de zouten te neutraliseren.
Lees meer over zouten in de muur bij Zout uitbloei.
Bel JB Muurdroging of mail naar drogemuren.nl voor hulp en advies bij optrekkend vocht!