Hoe herken ik optrekkend vocht?

Vocht dat optrekt vanuit de fundering, zal vervolgens hogerop in de muur verdampen waarbij de in het vocht opgeloste zouten in de muur achterblijven.
Opstijgend vocht veroorzaakt uittredende zoutkristallen, loszittend stucwerk of los behang, schimmelvorming, hogere stookkosten en gezondheidsrisico's.

Of er daadwerkelijk sprake is van optrekkend vocht en niet van doorslaand, neerslaand of opspattend vocht, is met eenvoudige metingen aan te tonen. Optrekkend vocht komt meestal niet hoger dan 1 meter boven het maaiveld, al zijn er voldoende uitzonderingen bekend.

Oorzaak van vochtproblemen vaststellen
Het is niet altijd even gemakkelijk vast te stellen waardoor de vochtproblemen worden veroorzaakt. Deze kunnen heel divers zijn en soms is er een combinatie van oorzaken. Bij optrekkend vocht stijgt het vocht op vanuit de fundering omdat er geen horizontale bariere is die het opstijgen verhindert. Huizen die na 1965 zijn gebouwd, hebben wel zo'n horizontale barriere: bij vochtproblemen is daar dus iets anders aan de hand, en dan is de E-Dryer geen oplossing voor u.
Het is belangrijk om optrekkend vocht effectief en definitief op te lossen: daarvoor is er de E-Dryer!

1.  zoutuitslag
De verdamping van het vocht uit de muur gebeurt vooral bovenin de vochtige muur. Bij het verdampen blijven de in het vocht opgeloste zouten achter. Zo wordt de zoutconcentratie daar steeds hoger. Lager in de wand is hoofdzakelijk het watertransport naar boven toe: de zoutconcentratie blijft daar lager.

2.  loslatend stucwerk
Wanneer het vocht in de muur aan de oppervlakte verdampt, dan blijven de zouten achter: er vormen zich zoutkristallen. Deze uitgekristalliseerde zouten nemen meer ruimte in dan toen ze nog opgelost waren in het water: ze zetten uit. De zoutkristallen oefenen druk uit op de holtes in de stenen. Deze druk is zo groot dat het stucwerk van de wanden wordt gedrukt. Dit is zichtbaar als water in een buitenmuur in de winter bevriest, en zo laagjes van de bakstenen losdrukt.

3.  schimmel
Schimmels zitten overal in de lucht, en kunnen overal groeien waar de omstandigheden gunstig zijn. Daarvoor hebben ze alleen maar vocht en organische stof nodig. De zwarte schimmel Aspergillus niger is gevaarlijk voor de gezondheid als de sporen en de gassen die schimmels afgeven (mycotoxinen) door inademing in het lichaam opgenomen worden. Vooral oudere mensen en kleine kinderen zijn hier voor gevoelig en kunnen schimmelallergieën krijgen.

4. Lagere isolatiewaarde door vocht in de muur
Al 100 jaar geleden heeft J.S. Cammerer veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de isolerende werking en het warmteverlies. In de hiernaast weergegeven tabel is af te lezen welk effect het vocht in een muur heeft op de isolatiewaarde. Zo verliest een muur bij 4% vocht de helft van haar isolatiewaarde, en is die bij 9% nog maar een kwart van een droge muur.
Een muur wordt door optrekkend vocht nooit van onder tot boven doornat, maar dat een natte muur invloed op de isolatiewaarde heeft is helder. Omdat bij optrekkend vocht de muur onderaan het natste is en warme lucht opstijgt, voelt een vochtige muur nog sneller onaangenaam aan. Het optrekken van vocht gaat heel langzaam en doordat er jaren over heen gaan, zullen de meeste bewoners niet eens door hebben dat de muren vochtiger worden. Eerst als er natte plekken op de muur zijn, de schimmel opkomt of het stucwerk los laat dan realiseert men zich pas dat het te laat is.

5. Gezondheidsrisico
Als men lange tijd in ruimten is met een hoge luchtvochtigheid in de lucht, kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan zoals:
 • chronische neusverkoudheid
 • hoesten
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • slijmvorming
 • verergering reuma
 • benauwdheid


Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

 

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel