Vochtplekken na injectage

Ik heb de muren geïnjecteerd maar nu ontstaan er toch weer vochtplekken op de muur. Wat kan de oorzaak zijn?

Als er na de injectage weer vochtplekken op de muur ontstaan, kunnen er verschillende oorzaken zijn.

  1. Veel (DHZ-)injektagemiddelen werken hydrofoberend: de gel zorgt door dampwerking voor een waterafstotend laagje in de lege porien van de bakstenen. Maar damp kan alleen daar komen waar nog geen vocht zit! In een erg natte of reeds verzadigde baksteen kun je weinig dampwerking verwachten. Hydrofoberende gels zijn (preventief) bedoeld voor bakstenen met zeer lage vochtconcentraties waar nog het grootste deel van de porien met lucht gevuld is. Was de muur al te nat? Dan werkt een hydrofoberende gel niet. Ook injektage met een glasachtig uithardend middel zal dan minder werkzaam zijn: men moet tenslotte het aanwezige water uit de baksteen persen om er het vulmiddel voor in de plaats te krijgen.
  2. Er zitten holtes in de muur, waardoor de geïnjecteerde vloeistof niet goed verspreid is en de muur op die plek het vocht toch kan optrekken. Dit komt regelmatig voor bij monumenten of oude huizen waar in diverse bouwperiodes verschillende soorten (breuk-)steen zijn gebruikt of waar brokken natuursteen zijn gebruikt.
  3. De geïnjecteerde vloeistof heeft zijn effectieve werking verloren, waardoor de hydrofoberende (waterwerende) werking verloren is gegaan. Dit kan -afhankelijk van de kwaliteit van de toegepaste middelen-  na 10 tot 15 jaar voorkomen.
  4. De muur is onvoldoende gedroogd. Gemiddeld droogt een natte muur nadat het optrekkend vocht effectief gestopt is, onder normale omstandigheden 1 cm per maand in. Indien de muur is afgewerkt met een afsluitende laag (tegels, voorzetwand, waterwerende verf, latex) of de omstandigheden niet optimaal zijn (onvoldoende ventilatie/verwarming) dan zal de droging langer duren. Zo zal een tussenmuur van 12 cm dikte die aan beide zijden voldoende kan verdampen, na 6 maanden droog kunnen zijn.
  5. Zout dat is achtergebleven in de muur trekt vocht uit de lucht aan. Met het optrekkend vocht zijn destijds ook zouten uit de grond mee gekomen. Nadat het optrekkend vocht is gestopt, bleven de zouten in de muur achter. In tijden dat de luchtvochtigheid in de kamer hoog is, zal dat zout het vocht uit de lucht aantrekken. Daardoor lijkt het dat er weer optrekkend vocht is. Lees meer over zoutophoping in de muur.
  6. Gipsstuc. Na de injectage zijn de muren opnieuw gestuct met gipsstuc. Gips is niet geschikt om muren te stuccen waar optrekkend vocht was! Het gips neemt de achtergebleven zouten op, waardoor het gips nat blijft en kan gaan opzwellen. Verwijder de gipsstuclaag en werk de muren af met een saneerstuc/saneerputz, of met een kalkcement waaraan eventueel een hydrofobeermiddel is toegevoegd. Lees meer over renovatie van zoutbelaste muren.
  7. Alleen de oppervlaktelaag is nat. De huis-tuin-keuken vochtmeters met 2 pennetjes die op de muur worden gedrukt, meten alleen het vochtgehalte in de oppervlaktelaag en niet dieper in de muur. Zouten hopen zich op in die oppervlaktelaag, dus als het zout hygroscopisch vocht uit de lucht aantrekt dan wordt met de eenvoudige meetpennen een onjuiste hoge waarde gemeten.
  8. Condensvorming. Bij een buitenmuur die niet geïsoleerd is, kan de binnenzijde afkoelen tot onder het dauwpunt waardoor er condens ontstaat. Lees meer over condens en dauwtemperatuur.
  9. Brugvorming. De nieuwe stuclaag loopt door tot onder de geïnjecteerde zone, waardoor deze stuclaag als een brug het vocht door kan geven naar boven toe.

Let op, injectage stopt alleen het optrekkend vocht boven de geïnjecteerde zone! De bakstenen onder deze laag (meestal onder/achter de plint) en ook de fundering blijft nat, en het vocht is daar continu aanwezig om ieder klein gaatje te vinden om weer verder omhoog te kunnen optrekken.
Vooral houten balken die in de funderingsmuren zijn ingelegd kunnen snel wegrotten als de injectage er boven is gedaan.
Om het optrekkend vocht ook daar onder stoppen, is de E-Dryer de juist oplossing. 

Wilt u er zeker van zijn dat u bij optrekkend vocht geen problemen krijgt met nat blijvende plekken? Kies dan voor de E-Dryer. Daarmee stopt u het optrekkend vocht in het hele huis, en niet alleen op die plaatsen waar u nu voor injectage zou kiezen omdat daar de vochtproblemen al zichtbaar zijn.
Met JB Muurdroging heeft u de juiste partner om uw huis eindelijk goed vrij te krijgen van al het optrekkend vocht.

  vochtplekken op de muur 

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel