Vochtproblemen in het souterrain komen vaak door optrekkend en doorslaand vocht.

Veel oude huizen in de grote steden hebben een souterrain: vaak werd dit in een ver verleden gebruikt voor opslag, maar tegenwoordig wordt het souterrain vaak verbouwd en als woonruimte gebruikt.

De oude muren zien er vaak slecht uit: de oude kalkcement stuclaag is verweerd, laat los, is beschimmeld of er zit zoutuitbloei op.
Als zo'n muur opnieuw gestuct wordt met gips, dan valt al snel op dat de muur niet vlot wil drogen, dat er plekken lang vochtig blijven, of dat er al heel snel na het stuccen pluizen, wolkjes of bobbels ontstaan.

        

Vaak is er een combinatie van 2 types vochtproblemen: optrekkend vocht en doorslaand vocht. 

Optrekkend vocht
Bij een oud souterrain is er geen waterkering tussen de onderliggende fundering en de muren die er op zijn gemetseld: daardoor kan vocht ongehinderd vanuit de fundering omhoog trekken.

Doorslaand vocht
Bij oude souterrains is er geen waterkering tussen de muur en de aanliggende grond: zo kan vocht vanuit de grond in de muur intrekken.

Zodra het vocht door de bakstenen heen is getrokken en in de ruimte kan verdampen, ontstaan de problemen. Niet altijd is vooraf goed zichtbaar dat er een vochtprobleem is: de ouderwetse kalkcement is ademend en hydrofoob en zo kan de oppervlaktelaag er droog uit zien terwijl er wel echt een groot probleem is. Maar zodra er op die oude kalkcement een gipslaag wordt gezet, verhindert de gipslaag de verdamping, hoopt het vocht zich in de muur op en uiteindelijk probeert het vocht door de gipslaag heen te komen. Het vocht lost wat gips op, en zodra dit vocht aan de oppervlakte kan verdampen dan blijft de gips als pluisjes of wolkjes achter. Is de muur al geverfd met latex, dan ontstaan er blaasjes of bobbels in de verflaag.

        

       

oplossing doorslaand vocht bij souterrains

Stop het vocht voordat dit bij de muur kan komen. Als het vocht eenmaal in de muur kan intrekken, kan het op veel meer plaatsen binnen schade geven omdat het vocht zich in de muur kan verdelen en zich zo vanuit 1 plek kan uitspreiden.

Het achteraf aan de buitenzijde vochtwerend maken van een muur is lastig vanwege de moeilijkheden bij het ontgraven. Wilt u toch een poging doen met uitgraven, kies dan voor een noppenfolie maar bedenk wel dat u hiermee nooit het optrekkend vocht vanuit de zool van de fundering kunt stoppen, want onder de fundering graven zal niet mogelijk zijn: u stopt met uitgraven dus nooit 100% het opstijgende vocht.
In de meeste gevallen kan de E-Dryer wel de oplossing zijn van het probleem met doorslaand en optrekkend vocht. De E-Dryer beïnvloedt draadloos met impulsen op een frequentie van ongeveer 100 Hz de cohesie van de watermoleculen in de muur, waardoor het water niet meer capillair via de poriën van de bakstenen in de muur optrekt. Zo wordt de capillaire werking van het water effectief gestopt, en kunnen de muren weer drogen.
Voor meer informatie over het stoppen van vochtproblemen in dijkwoningen bel 085-0606246 of mail naar info@drogemuren.nl.

oplossing optrekkend vocht bij souterrains

Vocht dat vanuit de ondergrond via de bakstenen fundering omhoog trekt tot boven de plint of boven het maaiveld kan op diverse manieren gestopt worden.
De ene manier is effectiever, voordeliger of makkelijker toe te passen dan de andere. Dit is per situatie te beoordelen:

  • Injectage (iedere 10 cm een gat boren en daar een chemisch middel in injecteren) is alleen zinvol indien er een kruipruimte is en daar gewerkt kan worden. Na de injectage hoopt het vocht zich op onder de injectagelaag, dus oplegpunten van houten balken die onder de injectagelaag zitten kunnen versneld gaan rotten. Injectage werkt bovendien alleen indien er weinig vocht in de muren zit: zodra er schadebeelden zijn aan de muur (loslatend stucwerk, zout uitbloei, schimmel) is er al veel vocht in de poriën van de bakstenen. Injecteren met een vochtwerend middel in een natte muur heeft weinig zin, want waar vocht zit kan geen dampwerking ontstaan! Meer informatie.
  • Uitgraven van de fundering werkt alleen indien men de buitenzijde, de onderzijde en de binnenzijde van de fundering vrij kan leggen. De bakstenen fundering werkt net als een spons: je stopt het opzuigen van vocht in een spons ook alleen als je alle kanten afdicht!
  • Met extra ventilatie wordt de oorzaak niet aangepakt: sterker nog, door meer te ventileren kan weer nieuw vocht uit de grond opstijgen, en met dit vocht komen iedere keer nieuwe zouten mee omhoog. Die zouten blijven achter in de bakstenen en werken hygroscopisch: ze zuigen nieuw vocht aan. Meer zouten = meer vocht = meer zouten = meer vocht. Uiteindelijk komen er zo veel zouten mee dat er zoutkristallisatie ontstaat: deze kristalvormende zouten drukken de stuclaag van de muur af!
  • De E-Dryer is voor souterrains waar in meerdere muren optrekkend vocht en doorslaand vocht aanwezig is de eenvoudigste en beste oplossing om het vochtprobleem in alle muren (dus ook daar waar nu nog geen schade zichtbaar is) aan te pakken. De E-Dryer beïnvloedt draadloos via impulsen op een frequentie van ongeveer 100 Hz de cohesie van de watermoleculen in de muur, waardoor het water niet meer capillair via de poriën van de bakstenen in de muur optrekt. Zo wordt de capillaire werking van het water effectief gestopt, en kunnen alle binnenmuren en buitenmuren weer drogen die binnen het bereik van de E-Dryer zijn.

werking van de E-Dryer
referenties
alternatieve oplossingen

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel