Vocht in de kelder, wat nu?

Er zijn vochtproblemen in de kelder: condens of optrekkend vocht?

Vaak gaat het hierbij om condens door verkeerd luchten, en niet om optrekkend vocht.

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Als warme buitenlucht in de kelder komt via openstaande ramen of door mechanische ventilatie koelt deze lucht af: de koude lucht kan zo veel vocht niet bevatten, waardoor het vocht condenseert tegen de koude wanden. Het vocht staat dan vaak als 'zweetdruppels' op de muur. Open in de zomermaanden de kelderramen alleen 's nachts. Beter is het om alleen via een tijdklokje 's nachts  enkele uren een mechanische ventilatie te laten draaien. Wilt u het helemaal goed doen, neem dan een ventilatiesysteem zoals de E-Breeze dat op basis van dauwpunt beoordeelt of er geventileerd mag worden. Indien er lange tijd verkeerd gelucht is en er geen horizontale/verticale vochtbarrière in de keldermuren zit, dan kan er zo veel vocht in de muren zitten dat u inmiddels wel optrekkend vocht heeft. In dat geval is de E-Dryer voor u een perfecte oplossing omdat deze zowel het optrekkend vocht effectief kan verhelpen, als ook door middel van dauwpuntbepaling een of meer ventilatoren kan aansturen.

Samenvatting optrekkend vocht:
Men spreekt van optrekkend vocht als het vocht uit de grond via de porien/capillairen van de bakstenen opstijgt, en dit vocht vervolgens verdampt onderaan uit de muren. Heeft u last van optrekkend vocht in de kelder, kijk dan voor oplossingsmogelijkheden bij Optrekkend vocht in de kelder.

Samenvatting condensvocht:
Vaak ontstaan vochtige kelderwanden door te weinig of door verkeerd luchten, omdat vocht uit de lucht condenseert tegen de koude keldermuren. Het lijkt dan alsof de muur aan het zweten is: er staan waterdruppels op de muur. (Zie foto: condens op een koperen buis in de kelder.) Een uitgebreid voorbeeld vindt u op de pagina Condens/Optrekkend vocht.
Duurt deze situatie te lang, dan kan vocht in de muren dringen, komt er schimmel op de wanden en ontstaat er schade aan de muur.
Met een kelderluchtingssysteem kan men het probleem van condensvocht aanpakken.

De eenvoudigste manier van luchten:
Een ventilator die op basis van de luchtvochtigheid (RV) in de kelder aan of uit gaat.
Dit systeem is bijvoorbeeld iets te verbeteren door een tweede ventilator waarbij de ventilator aan de ene zijde de buitenlucht naar binnen zuigt en de andere ventilator aan de andere zijde de lucht naar buiten blaast.
Het nadeel van dit systeem is dat men niet weet of de buitenlucht misschien meer vocht bevat dan de huidige kelderlucht, waardoor er condensatie op de kelderwanden kan ontstaan als de warme buitenlucht langs de koudere kelderwanden afkoelt en zo condens optreedt: men dient dus het dauwpunt van de buitenlucht te weten als die lucht in de kelder afkoelt.

De beste manier om te luchten:
Door middel van vochtmeting binnen en buiten bepalen of op dat moment geventileerd mag worden.

De ventilator mag alleen aan gaan als de buitenlucht warm genoeg of droog genoeg is, zodat de afgekoelde lucht in de kelder boven het dauwpunt (=condensatiepunt) blijft. 
Met een temperatuursensor binnen en buiten en een luchtvochtigheidssensor binnen en buiten is het dauwpunt te berekenen. Een regelunit kan dan de ventilatoren aansturen. Standaard zit in iedere E-Dryer de mogelijkheid om via een relais tot 20 ventilatoren aan te sturen op basis van dauwpunt. Wenst u een losstaand systeem zonder E-Dryer, kijk dan bij de E-Breeze.

Optrekkend vocht stoppen en intelligente kelderluchting:    of uitsluitend intelligente kelderluchting:

   

035 Optrekkend vocht oplossen www.drogemuren.nl    035 Optrekkend vocht oplossen www.drogemuren.nl

Pissebedden in de kelder: de luchtvochtigheid is te hoog. Zoutuitbloeiingen op de muur: dan trekt het vocht echt op vanuit de muur en blijven de meegetransporteerde zouten achter op de wand als er vocht verdampt.

De E-Dryer, ook voor kelderontvochtiging.

De E-Dryer is in eerste instantie bedoeld om specifiek gebouwen met optrekkend vocht in de muren droog te leggen. Maar bij veel oudere gebouwen met optrekkend vocht is vaak ook een ongeïsoleerde kelder aanwezig die onvoldoende gelucht wordt. Daarom bevat de E-Dryer als extra ook een regelunit die ventilatoren kan aansturen:

  • eenvoudig, op basis van kloktijden of:
  • uitgebreid, op basis van het dauwpunt.

Op iedere E-Dryer zijn (ook achteraf) temperatuurvoelers en luchtvochtigheidsmeters voor binnen en buiten en maximaal 2x 10 ventilatoren aan te sluiten.

De ventilatoren kunnen zowel in de wand als (tijdelijk) in een kelderraam in te bouwen. Verder kan er gekozen worden uit 2 ventilatie capaciteiten: 235 m3/uur (25 watt) of 480 m3/uur (26 watt!). Bij een kelderraam wordt de ruit vervangen door een polycarbonaat ruit waar de ventilator in gemonteerd wordt.

De actuele meetgegevens (afhankelijk van de aangesloten opties) kunnen ieder moment via de display van de E-Dryer worden afgelezen: 

  • actuele luchtvochtigheid binnen/buiten
  • actuele temperatuur binnen/buiten
  • berekende dauwpunt
  • draaiuren van de ventilator over de afgelopen 24 uur.

Ook worden alle meetgegevens dagelijks opgeslagen in het geheugen van de regelunit, via uw installateur JB Muurdroging zijn deze gegevens tot 10 jaar terug uit te lezen en als tabel of grafiek inzichtelijk te maken.


Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

 

© 2016 - 2021 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel