Vochtplekken in de kelder, wat nu?

Recent die mooie oude (gewelf-)kelder opgeknapt, en al snel ontstaan er weer vochtplekken op de muur of laat de nieuwe stuclaag los? Grote kans dat men vooraf het optrekkend vocht niet heeft herkend of het (nog) niet goed heeft opgelost!

 

Oorzaak van vocht in oude kelders

Bij oude kelders (gebouwd voor de jaren '60) is er meestal geen goede waterkering tussen de kelderfundering en de keldermuren, en tussen de keldermuren en de aarde tegen die muren aan ligt.
Hooguit zijn de muren aan de buitenkant met een cementlaagje afgewerkt, maar dit raakt verzadigd en gaat dan toch water doorlaten.

Overal in de grond is vocht aanwezig (net zoals een kamerplant vochtige grond heeft), en dit vocht trekt in de loop van de tijd in de bakstenen. Bakstenen hebben een capillaire werking, dit is te vergelijken met een spons of suikerklontje dat je met een puntje in het water houdt: die zuigt zich naar boven toe helemaal vol met vocht. Zo raken langzaamaan de bakstenen verzadigd met vocht, en geven ze dit vocht weer door aan de bakstenen er naast of er boven. Als het vocht in de kelder aan de oppervlakte komt, kan het vocht in de lucht verdampen.
Het vocht in de grond bevat altijd zouten: de voedingsstoffen voor de planten. Deze zouten zitten opgelost in het grondvocht, en als het vocht aan de oppervlakte verdampt dan blijven deze zouten achter in de muur. Iedere keer dat er nieuw vocht verdampt, neemt de zoutconcentratie toe en uiteindelijk ontstaan er zoutkristallen. Deze zoutkristallen drukken de stuclaag van de muur af.

Afhankelijk van de muurafwerking (kale bakstenen, kalkcement stuclaag, gipslaag, tegels) en de plaatselijke omstandigheden (luchtvochtigheid/temperatuur/ventilatie) kan de muur makkelijker of moeilijker het vocht kwijt.
In de loop van de tijd kan de schade bestaan uit vochtplekken, schimmel, holklinkend of loslatend stucwerk, of zoutuitbloei.

        

Halve oplossingen tegen optrekkend vocht in kelders

Vergelijk het optrekkend vocht met een spons die in een plasje water staat:

  • Met een waterdichte stuclaag op de muren zorg je er voor dat het vocht niet uit de muren kan komen, maar dan is de oorzaak niet verholpen en zal het optrekken van het vocht achter de waterdichte laag doorgaan. De concentratie in de muur neemt toe, en het vocht zoekt een andere plek, hogerop in de muur. Verstoppen is geen oplossing! Bij een spons in een plas water stijgt het vocht hoger op als je de zijkanten afsluit!
  • Met het rondom uitgraven van de kelder en het aanbrengen van een waterdichte laag  kan men nooit de onderzijde van de fundering bereiken. En omdat de muur al verzadigd is, zal het vocht van onderuit steeds opnieuw worden aangevuld. (Bitumen of dakleer aan de buitenzijde: u sluit het vocht op, en een piepklein gaatje is al funest.) Een spons in een plas water droogt niet als u 1 zijde waterdicht afwerkt!
  • Bij injectage zal het vocht zich achter/onder de injectage ophopen, en een andere zwakke plek zoeken. Injectage is dus als het afdammen van een stromende rivier: achter de dam neemt het water toe, tot het over de dam komt. Bij injectage perst men het water niet uit de muur: het middel bereikt vooral de luchtgevulde poriën en is daarmee vooral preventief geschikt.

De interessante oplossing tegen opstijgend vocht: de E-Dryer

Met de E-Dryer stopt men met een draadloos signaal op een lage frequentie de capillaire werking van het optrekkend vocht: er trekt geen nieuw vocht meer in de muren, overtollig vocht verdampt op de natuurlijke manier en de muren bereiken zo weer hun natuurlijke evenwicht.
Deze methode is perfect geschikt voor kelders waar vocht in de loop van vele jaren langzaam in de muren is ingetrokken, en het niet gaat om een lekkage of een stroompje insijpelend water. Omdat men met een draadloos systeem de cohesie (de onderlinge aantrekkingskracht) van de watermoleculen verstoort, zal er geen nieuw vocht vanuit de grond in de bakstenen trekken. Het draadloze signaal komt tot aan de zool van de fundering en haalt zo de oorzaak van het probleem weg. Overtollig vocht in de muren zal op de natuurlijke manier verdampen, en doordat er geen nieuw vocht bij komt droogt de muur langzaamaan op. Alsof men een bos bloemen uit een vaas met water tilt: de verdamping gaat door en de bloemen drogen uit. Lees hier meer over de E-Dryer.

Volledig oplossen van optrekkend vocht in kelders

Om de kelder op te knappen en de muren weer netjes te maken is er een kort stappenplan:

  1. Stop eerst het optrekkend vocht. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, waarbij de E-Dryer de eenvoudigste oplossing is waar geen hak- en breekwerk voor nodig is.
  2. Verwijder alleen waterafdichtende lagen zodat de muren kunnen ademen, maar laat een oude kalkcement stuclaag op de muren zitten, zodat meegevoerde zouten hierin kunnen kristalliseren: als later deze stuclaag verwijderd wordt, neemt men zo ook een deel van de zouten mee.
  3. Laat de muren drogen. Dit heeft tijd nodig. Dit kan met natuurlijke ventilatie of met extra mechanische ventilatie (pas op voor dauwpuntonderschrijding). Een bouwdroger of luchtontvochtiger heeft alleen zin als er geen verse lucht in de ruimte komt, want dan moet ook die ontvochtigd worden: houdt in dat geval raam/deur/ventilatie dicht.
  4. Zodra na een aantal maanden blijkt dat de muren al goed aan het drogen zijn, kan de rest van de oude kalkcement stuclagen verwijderd worden: des te meer, des te beter, bij voorkeur ook de voegen voldoende diep uitkappen omdat daarin ook veel zouten ophopen.
  5. Als de muren voldoende gedroogd zijn, kunnen men met de renovatie starten. Met een zoutblokkeermiddel kunnen eventuele restzouten van de oppervlaktelaag worden weggedrukt, zodat deze weer zoutvrij wordt.
  6. Voor het stuccen wordt een dampopen saneerpleister geadviseerd, zodat eventueel restvocht goed uit de muur kan verdampen.
  7. Eventueel aansluitend afwerken met een zeer dampopen verf.

Recent de kelder opgeknapt en nu vochtplekken of andere schade door optrekkend vocht? Stop dan nu het opstijgend vocht met de E-Dryer!

     

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel