Vochtplekken onderaan de bakstenen gevel.

Bij een ouder huis ziet men regelmatig vochtplekken onderaan de buitenmuren. De oorzaken kunnen divers zijn:

  • optrekkend vocht vanuit de fundering
  • slagregen tegen de muur
  • spatwater tegen de gevel

Spouwmuurisolatie is meestal niet een veroorzaker  van optrekkend vocht - het optrekkend vocht was er al, maar wordt versterkt door de isolatie (meer informatie in deze blog en deze blog).

        

Optrekkend vocht

Bij een oud huis is er meestal een gemetselde fundering. Vroeger werd er op de fundering nog geen waterkering (folie of loodslab) gelegd: daardoor kan vocht dat in de grond in de bakstenen trekt, capillair verder omhoog stijgen tot in de muren. Zodra het vocht vanuit de fundering tot in de muren boven de grond optrekt, kan het vocht verdampen. Maar de in het vocht opgeloste zouten blijven achter in de muur en zuigen nieuw vocht aan: zo kan het vocht steeds hoger opstijgen. Dit is een continu doorgaand proces dat niet vanzelf stopt.

Het is belangrijk om de oorzaak op te lossen voordat men de holle spouw of de binnenzijde van de muur gaat isoleren of de buitengevel gaat stuccen of schilderen. Anders zullen vochtproblemen toenemen omdat de verdampingsmogelijkheid afneemt, terwijl het vocht omhoog blijft stijgen!

Is de muur al geschilderd of gestuct aan de buitenzijde, dan is het des te belangrijker om het optrekkend vocht snel te stoppen voordat de hoeveelheid vocht in de muren verder toeneemt en het schadebeeld op meer plaatsen ontstaat!

        

Optrekkend vocht oplossen

Niet iedere oplossing is even zinvol of effectief. Vergelijk het optrekkend vocht met een spons die in een plasje water staat:

  • Met het uitgraven van de fundering rondom het huis, en het aanbrengen van een waterdichte laag (bitumen of dakleer) kan men nooit de onderzijde en de kruipruimtezijde van de fundering bereiken. Het opgesloten vocht kan niet weg, en omdat de fundering al verzadigd is, zal het vocht van onderuit steeds opnieuw worden aangevuld.
    → Een spons in een plas water droogt niet als u 1 zijkant waterdicht afwerkt!
  • Drainage stopt niet het optrekken van vocht! Het haalt hooguit overtollig water weg. Een drainage rondom het huis is zinvol indien er daadwerkelijk een zeer hoge grondwaterstand is om overtollig water van de fundering weg te houden. Indien er geen dakgoot aanwezig is, dan is drainage bijna noodzakelijk. Bij een regulier pannendak met dakgoot en hemelwaterafvoer en een grondwaterstand die lager is dan de zool van de fundering is drainage van weinig toegevoegde waarde.
    → De spons blijft nog steeds in het vocht staan!
    → De fundering van een huis zit op zo'n 70 cm diepte: net zoals een boom overleeft in een droge zomer omdat hij nog steeds vocht uit diepere grondlagen krijgt aangevoerd, krijgt ook de fundering uit diepere grondlagen vocht aangevoerd.
  • Bij injectage ter hoogte van het maaiveld zal het vocht zich onder de injectage ophopen, en een andere zwakke plek zoeken. Injectage is dus als het afdammen van een stromende rivier: achter de dam neemt het water toe, tot het over de dam komt. Bij injectage perst men het water niet uit de muur: het middel bereikt vooral de luchtgevulde poriën en is daarmee voornamelijk preventief geschikt. Bovendien zal in watergevulde baksteenporiën een hydrofoberende injectiegel geen effectieve dampwerking kunnen ontwikkelen en een kristalliserend injectiemiddel onvoldoende vocht kunnen wegdrukken.
    → Met injectage tilt u de spons niet uit het water, maar maakt u alleen een tussenlaagje.
  • Met een waterdichte stuclaag op de muren zorg je er voor dat het vocht niet uit de muren kan komen, maar dan is de oorzaak niet verholpen en zal het optrekken van het vocht achter de waterdichte laag doorgaan. De concentratie in de muur neemt toe, en het vocht zoekt een andere plek, hogerop in de muur.
    → Bij een spons in een plas water stijgt het vocht hoger op als je de zijkanten afsluit!
  • Met een muurventilatiesysteem ventileert u hopelijk een deel van het bovengrondse vocht weg (alleen in de buitenmuren, niet in tussenmuren in uw huis) maar lost u de oorzaak, optrekkend vocht door capillaire werking niet op en zal in de toekomst door de zoutophoping het probleem verergeren. Bovendien verlaagt dit systeem de isolatiewaarde van een muur die toch al een lage isolatiewaarde had.
    → Een spons in een plas water droogt onderaan nooit als u alleen hogerop hard blaast!

De interessante oplossing tegen opstijgend vocht: de E-Dryer!

Met de E-Dryer stopt men met een draadloos signaal op een lage frequentie de capillaire werking van het optrekkend vocht: er trekt geen nieuw vocht meer in de muren, overtollig vocht verdampt op de natuurlijke manier en de muren bereiken zo weer hun natuurlijke evenwicht.

Deze methode is perfect geschikt voor kelders waar vocht in de loop van vele jaren langzaam in de muren is ingetrokken, en het niet gaat om een lekkage of een stroompje insijpelend water. Omdat men met een draadloos systeem de cohesie (de onderlinge aantrekkingskracht) van de watermoleculen verstoort, zal er geen nieuw vocht vanuit de grond in de bakstenen trekken. Het draadloze signaal komt tot aan de zool van de fundering en haalt zo de oorzaak van het probleem weg. Overtollig vocht in de muren zal op de natuurlijke manier verdampen, en doordat er geen nieuw vocht bij komt droogt de muur langzaamaan op. Alsof men een bos bloemen uit een vaas met water tilt: de verdamping gaat door en de bloemen drogen uit. Lees hier meer over de E-Dryer.

Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!

Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?

Bel  naar  085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.

© 2016 - 2024 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel