Vochtplekken op de muur na spouwmuurisolatie
Vochtplekken op de muur na spouwmuurisolatie
Vochtplekken op de buitengevel na spouwmuurisolatie:
Voordat de spouwmuur werd geïsoleerd, kon het optrekkend vocht nog verdampen in de spouw. Ook werd het buitenblad van de spouwmuur in de winter nog verwarmd door de warmte die het binnenblad uitstraalde. Na het isoleren van de spouw ontvangt het buitenblad in de winter te weinig warmte. Zo hoopt het optrekkende vocht zich op in de muur.
De oplossing? Stop het optrekkend vocht!
Vochtplekken op de binnenzijde van de buitenmuur na spouwmuurisolatie:
Waar onderin de spouw wat bouwpuin ligt, zit geen isolatie. De spouwvervuiling zorgt er bovendien voor dat in de winter de koude van buiten direct wordt doorgegeven aan de binnenmuur. Op die plek koelt de binnenmuur te ver af: warme kamerlucht koelt af tot onder het dauwpunt, en zo condenseert het vocht op de muur. Met een puntthermometer kunt u (in de winter, als de buitenlucht koud is!) de oppervlaktetemperatuur van de muur op de natte plek binnen meten. Is die meer dan 5˚C kouder dan de kamertemperatuur? Dan kan er inderdaad condens optreden.
De oplossing? Bel het isolatiebedrijf, en laat de spouwvervuiling verwijderen. Let op dat daarna de spouw weer zorgvuldig wordt nagevuld.