Hoe stop ik het optrekkend vocht in huis?
Er zijn diverse mogelijkheden om optrekkend vocht te stoppen:
- de fundering uitgraven en rondom afdichten;
- een horizontale barrière aanbrengen door een stalen plaat of kunststof strip;
- enkele lagen bakstenen vervangen;
- injectage met een chemisch middel (vullende of hydrofobe gel).
Meer informatie is te vinden op optrekkend vocht - opties.
Bij alle bovengenoemde opties is het nadeel dat men eerst in een bouwput zit bij het aanbrengen van de afdichting, en 6-12 maanden later (als de wanden gedroogd zijn) nogmaals bij het verwijderen van het losse stucwerk of de met zout belaste stuclaag, en voor het opnieuw afwerken van die muren.
Bij het uitgraven van de fundering worden alleen de zijkanten van de fundering vrijgelegd, maar het meeste optrekkend vocht trekt op vanuit de zool van de fundering, en die wordt niet vrijgelegd!
Bij een barriere/injectage zal het opstijgende vocht onder deze barrierelaag toenemen en zich een nieuwe uitweg zoeken.
De oplegpunten van houten vloerbalken zullen nat blijven als die onder de barriere zitten: ze zullen dus versneld gaan rotten.
Ook bij alle muren die niet behandeld zijn kan het vocht nog steeds optrekken!
Het bloot leggen en waterdicht maken van de fundering of het achteraf aanleggen van een horizontale barrière boven de fundering kost veel werk, veel stof en ander ongemak.
De geniale oplossing: Elektro-osmose
De hierboven beschreven opties hebben als doel het vocht tegen te houden. Maar ze lossen de oorzaak niet op! Het vocht trekt nog steeds omhoog in de fundering, en zal ieder zwak plekje benutten om alsnog op te stijgen. Het zout is er al aanwezig, en de capillairen wachten op eventueel nieuw vocht. Door het gebruik van elektro-osmose kan men al in de fundering zorgen dat er geen water meer opstijgt en dat bijvoorbeeld de oplegpunten van een houten vloer ook vrij blijven van optrekkend vocht en de daarmee verbonden risico's.
Bij elektro-osmose wordt via een elektrische spoel een heel zwak elektromagnetisch veld opgewekt. Dit veld werkt in op de osmotische kracht van het in de muur aanwezige water. Hierdoor kan het water niet verder opstijgen en zal het vocht dat nog in de muren zit sneller verdampen. Meer informatie is te vinden op E-Dryer werking.
Binnen enkele weken tot maanden na de installatie zult u merken dat de wanden aan het drogen zijn, en dat bijvoorbeeld in de kelder de muffe schimmellucht verdwijnt.
De E-Dryer bestaat uit een kastje ter grootte van een schoenendoos. Uw installateur JB Muurdroging stelt via de slimme software de unit zodanig in op de eigenschappen van het pand (muurdikte, type steen, vochtgehalte) dat het optimale effect bereikt kan worden.
Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!
Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?
Bel naar 085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.