Vorstschade aan stucwerk of bakstenen
Probleem: Vorstschade aan stucwerk of bakstenen
Loslatend stucwerk onderaan de buitengevel na een vorstperiode: de afwerklaag laat los, de onderliggende muur komt bloot te liggen. De cementstuc van de buitenplint brokkelt af, de muurafwerking is beschadigd. De verf laat los, de onderliggende muur wordt zichtbaar.
Het valt ineens op na een winterse vorstperiode! Het lijkt er op dat door de vorst schade is ontstaan onder aan de buitenmuur. Maar in veel gevallen zijn er ook scheurtjes in het stucwerk zichtbaar, is er algengroei onderaan de muur of groeit er mos in de voegen van de muur: dan was de schade al eerder (maar iets minder opvallend) aanwezig. Bekijk hier en hier meer voorbeelden van vorstschade.
Oorzaak: vocht in de muren bevriest en drukt de stuclaag van de muren
Als je iets nauwkeuriger gaat kijken rondom de schadeplek, dan blijkt het misschien niet alleen om recente schade aan de afwerking van de muur te gaan. Let op mosvorming, algengroei, vuil in de scheur, natte plekken op de muur: dit zijn aanwijzingen dat het niet alleen om nieuwe vorstschade gaat. Er is meer aan de hand: groene plekken, onkruidplantjes, grasjes, mossen groeien alleen op de muur of in de kieren van de stuclaag als er gedurende lange tijd voldoende vocht is om te kiemen en te groeien! Bij vorst bevriest het overtollige vocht in de muren en het uitzettende ijs drukt de stuclaag van de muren of verpulvert de toplaag van de bakstenen.
Er zijn enkele hoofdoorzaken voor vocht in de muren bij vorstschade:
- Slagregen stroomt langs de gevel omlaag en trekt via scheuren of kieren in de muur. Via zo'n kier of scheur kan tijdens een regenbui veel water in de muur intrekken. Maar via diezelfde kier kan dat vocht nooit meer verdampen: het hoopt zich op in de muur. (Uiteindelijk vindt het een andere plek om uit de muur te komen, bijvoorbeeld de binnenzijde van de muur.) De schade bij scheuren of kieren zit vaak op diverse hoogtes op de muren. Lees meer over muurscheuren.
- Optrekkend vocht. Een huis dat gebouwd is voor de jaren '60 heeft meestal geen waterkering, dit is een waterdichte laag tussen de bakstenen fundering en de muren die er op staan. Vocht in de grond trekt in de loop van de tijd in de bakstenen van de fundering. Dit vocht stijgt omhoog tot boven het maaiveld, de schade is daarom altijd op de onderste meter van de muur, in uitzonderlijke gevallen iets hoger (zeer oude gebouwen, of bij veel zoutophoping). Lees meer over optrekkend vocht en hoe dit op te lossen.
- Grond die te hoog tegen de muur aanligt, plasvorming tegen de muur aan, lekkage van een dakgoot, enz. Lees meer over andere oorzaken van vocht.
Oplossing
Stap 1: stop de aanvoer van vocht in de muur.
Bij muren met scheuren of kieren kan men denken aan het verwijderen van de stuclaag in het voorjaar zodat de muren kunnen drogen in de zomer, en er in het najaar weer gestuukt kan worden.
Bij optrekkend vocht is er alleen vochtaanvoer van onderaf: als deze gestopt wordt zullen de muren weer kunnen drogen, waarna men in 1 arbeidsgang de muren kan renoveren. De eenvoudigste methode hierbij is de E-Dryer: hierbij verstoort men met een draadloos systeem de cohesie van de watermoleculen, en daarmee de capillaire werking van het optrekkend vocht, waardoor geen nieuw vocht meer kan opstijgen en de muren op de natuurlijke manier kunnen drogen. Lees hier meer over de E-Dryer.
Stap 2: laat de muren drogen.
Het drogen van een bakstenen muur heeft veel tijd nodig. Reken op een droging van ongeveer 1 cm per maand. Enkele dagen of enkele weken de kale muur laten drogen is dus niet voldoende! Dan is alleen de oppervlaktelaag droog maar nog niet het hart van de muur.
Stap 3: werk de muren pas opnieuw af als het vocht daadwerkelijk uit de muren is.
Een oppervlaktemeting vertelt niet over hoeveel vocht er nog in de muren zit, want de zouten die met het optrekkende vocht mee omhoog zijn gekomen zitten aan de oppervlakte en kunnen daar ook hygroscopisch werken met het vocht uit de omgevingslucht. Met een eenvoudige weerstandsmeting is in het hart van de muren is nauwkeurig vast te stellen of de muren goed drogen en het verantwoord is om de muren weer af te werken. Lees meer over de werkwijze van JB Muurdroging.
Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!
Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?
Bel naar 085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.