gips op muur droogt niet
Pasgeleden de muren gestuct maar de nieuwe gipslaag blijft nat of de nieuwe stuclaag maakt pluizen, wolkjes of laat los. Ook bruine vlekken of schimmel komen voor.
Is het huis gebouwd voor 1960? Dan is er geen waterkering tussen fundering en de muren er boven. Daardoor kan in de loop van de tijd vocht uit de grond in de bakstenen optrekken. Bovengronds verdampt het vocht maar dan blijven de in het vocht opgeloste zouten achter in de muur. Gips is niet geschikt voor oudere huizen met optrekkend vocht. Vocht kan door de fijne structuur van het gips niet verdampen. De zouten trekken in de nieuwe stuclaag en daar werken ze hygroscopisch: ze trekken vocht uit de omgeving aan, en houden dit vast. zo blijft de nieuwe gipslaag er vochtig uit zien.
Los eerst de oorzaak op: stop het optrekkend vocht met E-Dryer. Laat de muren vervolgens op de natuurlijke manier drogen. In veel gevallen verdwijnen de vochtplekken. Als er natte plekken blijven nadat het optrekkend vocht gestopt is, dan zitten er te veel zouten in de muur. Verwijder dan de nieuwe gipslaag (daar zijn de meeste zouten nu ingetrokken), behandel eventueel de muur met een zoutblokkerend middel en werkt daarna de muren af met een saneerstuc.
Let op, injectage van een oude muur met optrekkend vocht werkt in veel gevallen niet voldoende: u probeert namelijk een dam in een stromende rivier te maken. Dat werkt tijdelijk, totdat er zo veel vocht onder de injectagelaag is verzameld dat het toch plekjes vindt om er doorheen te komen. Belangrijk is om het opstijgende vocht bij de bron aan te pakken, en niet halverwege een dam te maken.
Lees meer over het op de juiste manier stoppen van optrekkend vocht met de E-Dryer.
Bel JB Muurdroging of mail naar drogemuren.nl voor hulp en advies bij optrekkend vocht!