Vorige Artikel 1 van 37 Volgende

Buitenzijde funderingsmuur waterdicht maken tegen optrekkend vocht.

Ik heb optrekkend vocht. Stop ik dit met een bitumenlaag of met een noppenfolie tegen de buitenzijde van de fundering?
Nee, helaas werkt dit nooit voldoende.

Door de fundering aan 1 zijde af te dichten stopt u nooit al het vocht. De fundering zuigt namelijk ook vocht aan vanaf de binnenzijde van de fundering en vanuit de zool (onderkant) van de fundering!
U houdt dus met een eenzijdige barriere maar een deel van het vocht tegen.
Grondwater werkt net als een waterbed: je drukt hier het waterbed in en elders komt het waterbed omhoog. Grondwater wil altijd nivelleren, dus als er op 1 plek een overschot is zal het elders weer opduiken. Houdt het vocht tegen aan de buitenzijde van de funderingsmuur, en het zal toch ook aan de binnenzijde van die funderingsmuur aanwezig zijn.
2. Er is ook vocht dat is gebonden aan de grond: dit vocht wordt vastgehouden door de aarde en is overal aanwezig.
Voorbeeld 1: zet een kamerplant met de wortelkluit in een emmer water. Als je na 10 minuten de plant uit het water haalt, stroomt er water uit de potgrond: dit water kun je met een drainage wegvangen of met een folielaag langs de funderingsmuur afleiden. Als je na een uur de uitgelekte wortelkluit op een krant zet, dan wordt de krant nat door water uit de kluit: dit water werd vastgehouden door de potgrond en zit ook in de grond onder de kruipruimte, tegen de binnenzijde van de funderingsmuur.
Voorbeeld 2: graaf in een droge zomer een kuil op een zandduin: je zult al snel vochtige grond vinden. De zool van de fundering zal dus altijd in vochtige aarde staan en zdoende blijft de fundering vocht optrekken.

 

© 2016 - 2020 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel