Vorige Artikel 40 van 51 Volgende

Schimmel in de hoek van de slaapkamer.

Schimmel in de hoek van een slaapkamer komt vaak door onderschreiding van het dauwpunt.

Het is meestal geen optrekkend vocht maar een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met een koude buitenmuur.

Schimmel op de muur, in de hoek tot wel 2 meter hoog, maar geen loslatend stucwerk. Dan is er geen sprake van optrekkend vocht dat vanuit de fundering omhoog trekt, want (1.) dat trekt niet zomaar 2 meter hoog op, (2.) dan zou er ook loslatend stucwerk moeten zijn want meekomende zouten richten dan schade aan, en (3.) het probleem is er dan niet specifiek in 1 hoek maar zou op vele meer plaatsen zichtbaar moeten zijn.

Vaak betreft dit een slaapkamer waar 2 personen in een kleine kamer slapen met 1 of geen raam/deur open waardoor er te weinig ventilatie is en de luchtvochtigheid 's nacht te hoog oploopt. Meestal in combinatie met een muur op de noord- of westzijde waar geen zon op komt en die niet geïsoleerd is. Als er te veel vocht in de lucht is, condenseert dit tegen de koude buitenmuur en na enige tijd ontstaat er dan schimmel. De buitenhoek van ene huis is kouder omdat er koude uitstraalt vanaf 2 buitenmuren en er bovendien minder warme lucht langs stroomt. De oplossing is simpel: zorg voor luchtstroming als het vocht wordt geproduceerd, dus tijdens de nacht. 1 raam of 1 deur open is niet voldoende, dat zorgt niet voor luchtstroming! Overdag ventileren is ook onvoldoende, want dan is het vocht al in de muur getrokken en dat komt er niet zo snel meer uit! Isoleren van de koude muur is ook niet de oplossing want dan zal vervolgens een andere plek de koudste plek zijn en ontstaat daar condensatie en schimmelvorming.

Wilt u direct hulp en goed advies? Bel JB Muurdroging of mail naar info@drogemuren.nl voor het oplossen van optrekkend vocht!

© 2016 - 2021 JB Muurdroging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel